Un neurolog la Universitatea din Rochester este de părere că în următorii ani vom avea o epidemie de Parkinson. Expunerea la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic obişnuit, ar putea fi un factor important în declanşarea bolii.
Ray Dorsey neurolog la Universitatea din Rochester crede că o epidemie de Parkinson este gata să explodeze.
Până în acest moment în majoritatea cazurilor de boală Parkinson le lipseşte o cauză clară. Cu toate acestea, cercetătorii cred din ce în ce mai mult că un factor este expunerea la tricloroetilenă (TCE), un compus chimic utilizat în degresare industrială, curăţare chimică şi în produse de uz casnic, cum ar fi unele creme pentru pantofi şi produse de curăţat covoare.
Până în prezent, cele mai clare dovezi cu privire la riscul TCE pentru sănătatea umană provin de la lucrătorii care sunt expuşi substanţei la locul de muncă.
Un studiu din 2008, din Annals of Neurology, a constatat că TCE este „un factor de risc pentru Parkinson”. Şi un studiu din 2011 a reluat aceste rezultate, constatând „o creştere de şase ori a riscului de a dezvolta Parkinson la persoanele expuse la locul de muncă la tricloretilenă (TCE)”.
„Studiul nostru confirmă faptul că contaminanţii de mediu obişnuiţi pot creşte riscul de a dezvolta Parkinson”. În urma studiilor de acest gen, Departamentul Muncii din SUA a emis o notă cu privire la TCE, spunând: „Consiliul recomandă […] ca expunerea la disulfură de carbon (CS2) şi tricloretilenă (TCE) se fie considerată a provoca, contribui sau sau agrava Parkinsonul.”, a declarat Dr. Samuel Goldman de la Institutul Parkinson din Sunnyvale, California, co-autor al studiului din Annals of Neurology.
Sursă foto: Arhivă Ciao