Ziua Sfântului Ilie vine cu o mulțime de tradiții și superstiții. În popor, se crede că Prorocul Ilie este cel care aduce ploile, dar și cel care face posibile tunetele și fulgerele. Oamenii cinstesc cum se cuvine ziua de 20 iulie, pentru a nu-l supăra pe Sfântul Ilie și pentru a nu aduce ghinionul asupra lor.
Ca oricare altă mare sărbătoare, și ziua Sfântului Ilie este încărcată de tradiții, mai ales în zonele de la țară. Acolo, oamenii respectă cu sfințenie ziua de 20 iulie, mai ales că Prorocul Ilie poate aduce grindina asupra gospodăriilor. În popor, Sfântul Ilie este considerat responsabil de ploi, de tunete și de fulgere.
Se crede că atunci când se aud tunete, Sfântul Ilie se plimbă în viteză în căruța lui de foc, în dorința de a prinde demonii. În momentul în care cad bucăți de foc din carul său, atunci pe pământ apar fulgerele. În locul unde lovește fulgerul, se crede că a fost un demon, iar Sfântul Ilie l-a distrus.
Oamenii cred că dacă plouă în ziua de Sfântul Ilie nu este semn bun. Înseamnă că recolta va fi foarte săracă în anul respectiv. În plus, se spune că va ploua încă 20 de zile de atunci. Dacă tună, merele, nucile și alunele vor avea viermi.
În unele zone ale țării, oamenii nu consumă nuci și mere înainte de Sfântul Ilie. În caz contrar, vor atrage grindina asupra gospodăriei lor. Mai mult, pentru a fi ferit de fulgere, trebuie să porți la brâu o ramură de salcie.
Ca și în cazul altor sărbători mari, nici de Sfântul Ilie nu se muncește. Cei care nu îi respectă ziua vor fi pedepsiți, iar Prorocul va trimite fulgerele asupra lor. Tocmai de aceea, se spune că cei care își fac cruce de Sfântul Ilie vor fi apărați de tunete și fulgere. Această superstiție pleacă de la faptul că Dumnezeu i-a zis Prorocului Ilie să lovească în toate lucrurile cu fulgere, mai puțin în cruce nouă.
În această zi, femeile nu au voie să spele rufe, să calce sau să facă treabă prin casă. În schimb, se merge la biserică și se pune busuioc la icoane. Apicultorii nu au voie să reteze stupii decât în ziua de Sfântul Ilie. Mierea se recoltează doar de către bărbați, eventual ajutați de copii. Femeile nu trebuie să intre în stupină.
În dimineața zilei de Sfântul Ilie, femeile se duc să culeagă plantele de leac. Se crede că doar dacă sunt culese pe 20 iulie au cu adevărat puteri medicinale. Tot de Sfântul Ilie, în multe zone ale țării au loc târguri. Unul dintre cele mai cunoscute este târgul de fete, de pe Muntele Găina.