Tradiții și obiceiuri de Sfânta Ana. Cui spunem „La mulți ani” pe 9 septembrie!

Publicat: 09 sept. 2020, 09:37 Autor: Elena Life
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Ana. Cui spunem La mulți ani pe 9 septembrie!

Sfânta Ana este sărbătoarea trecută în calendarul creștin în fiecare an pe data de 9 septembrie. Sfânta Ana este pomenită în Biserica Ortodoxă alături de soțul ei, Părintele Ioachim, și este ziua în care toți creștinii dau de pomană bucate alese. 

Împreună cu soția să, Sfânta Ana, Sfântul Ioachim a trăit în Nazaretul Galileei. Pe măsură ce îmbătrânea, cuplul suferea din ce în ce mai mult din cauza faptului că nu avea copii, în pofida fierbintilor rugăciuni către Domnul. După ce Ioachim a fost umilit în templu pentru că era lipsit de urmăși, el s-a retras în sălbăticie, pentru a se ruga, acolo primind de la arhanghelul Gavriil vestea că Ana va naște o față, numită Maria, ce urma a fi închinată Domnului.

Același înger a înștiințat-o și pe Sfânta Ana despre copila dăruită de Dumnezeu, Maria fiind sortită să ajungă cea mai binecuvântată dintre femei, fecioara născătoare de Dumnezeu. La vârstă de trei ani, Sfânta Fecioara Maria a fost încredințată de către părinții ei, Ioachim și Ana, templului din Ierusalim.

Sfânta Ana a fost ocrotitoarea copiilor

Toată viața, Sfânta Ana a făcut rugăciuni, a ținut post și a ales să ajute oamenii aflați la nevoie, deoarece și-a dorit să împlinească cuvântul Domnului. Aceasta a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor, iar credincioșii o chemau atunci când femeile nu puteau da naștere copiilor sau când erau puși în fața unui necaz. În popor se spune că Sfânta Ana era sora lui Sfântul Ilie. Moaștele Sfintei sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Muntele Athos. În unele țări creștine, Sfinții Ioachim și Ana sunt invocați de cuplurile care au probleme în a avea copii.

Rugăciunea Sfintei Ana pentru nașterea copiilor

“Doamne Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel ce numai cu cuvântul Tău ai făcut cerul şi pământul cu toate cele ce sunt într-însele; Dumnezeule, Cel ce ai zis făpturilor Tale să crească şi să se înmulţească, Tu cel ce ai binecuvântat pe Sara, soţia lui Avraam, şi la bătrâneţile ei a născut pe Isaac, şi ai dăruit Anei, ce era stearpă, pe Samuil Prorocul şi alţi copii, dă-mi şi mie roadă pântecelui meu, şi nu mă lăsa să rămân pururea de ocară şi urgie oamenilor. Adonai, Doamne Savaot, Tu Care ştii ocara nerodirii mele, dezleagă-mi durerea inimii mele, deschide pântecele meu, şi pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta… Şi orice voi naşte: fecior ori fecioară, o voi închina Sfinţiei Tale cu toată inima, dăruind-o Bisericii Tale pentru a-Ți sluji pururea acolo”.

Tradiții și superstiții de Sfânta Ana

De Sfânta Ana, tradiția spune că nu este bine să faci curățenie, nici să speli hainele de mână, cât timp durează slujba din biserică. Astăzi nu este bine să mănânci pe săturate și este bine să le oferi și celorlalți oameni din puținul pe care îl ai. Este ziua în care poți face un bine, fără să aștepți ceva la schimb.

Este o zi în care trebuie să o cinstești pe Fecioara Maria prin rugăciune și odihnă. În Ardeal, în anumite zone, oamenii bătrâni ung frunțile copiilor cu apă sfințită în semnul sfintei cruci. Este bine ca în ziua de sărbătoare să dai de pomană celor din familie care au plecat dintre noi.

În ziua de Sfânta Ana nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece toate supărările pe care i le poți provoca unei persoane, mai târziu se întorc împotriva ta. Nu ai voie să muncești munci grele în această zi. Dacă o vei face, se spune că vei avea parte numai de necazuri grele în viață. Nu este bine să dai bani cu împrumut.

 

Publicat: 09 sept. 2020, 09:37 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă