Traditii in a doua zi de Paste. Ce fac toti credinciosii azi, in Lunea Luminata

Publicat: 09 apr. 2018, 09:52 Autor: D. C. News 3

Azi este a doua zi de Paste si toti credinciosii au grija sa respecte traditiile de azi.

Traditii in a doua zi de Paste. Azi, finii merg in vizita la nasi cu pasca si oua. In unele zone ale tarii, fetele sunt stropite azi, la inceput de Saptamana Luminata. Acest obicei se practica in Transilvania. A doua zi de paste, junii tineri din Scheii Brasovului se imbraca in costume traditionale.

Se aduna la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului si pleaca spre casele fetelor nemaritate. Poarta palarii negre, din catifea, impodobite cu panglici tricolore. Au camasi albe cu creturi pana la genunchi, flanel cu maneci acoperite si cizme.

Traditii in a doua zi de Paste

Traditii in a doua zi de PasteLautarii sunt cei care merg in fruntea alaiului. Junii incing hote pe drum, canta si striga pana la casele fetelor. Cand ajung la ele, le stropesc cu parfum. Junii sunt serviti de fete cu oua rosii, vin si primesc cate o floare la butoniera. Junii termina stropitul seara, dupa ce trec pe la casele tuturor fetelor nemaritate.

Pe vremuri, fetele erau udate cu galeti pline cu apa. Intre timp, junii au trecut de la apa la parfum. Alt obicei pentru a doua zi de Paste este Plugarul. Se sarbatoreste in satul Vad, comuna Sercaia. Este o sarbatoare veche, cu caracter agrar. La Plugaru participa tot satul. Rolul principal il are tanarul care a iesit primul la arat. Se alege plugarul, apoi fetele impletesc legaturi din grau verde. Apoi impodobesc plugarul cu ele.

Traditii in a doua zi de PasteRitualul incepe cu cautarea plugarului care se ascunde in casa. Dupa ce e gasit, e impodobit cu graul impletit. Este urcat pe o grapa de lemn si dus de feciori pana la raul din sat. Acolo e scufundat cu grapa de 4 ori in apa. Plugarul ii stropeste cu apa pe cei de pe mal. Dupa ceremonial, se intorc toti in sat si petrec pana tarziu.

Traditii in a doua zi de Paste

Traditii in a doua zi de PasteTraditia stropidutul si udatului se pastreaza si in Alba. Tinerii merg in grup la fetele nemaritate. In unele sate, baietii intreaba parintii fetelor daca ii primesc la udat: „Am fost într-o pădure verde, am văzut o viorea albastră, care stătea să se ofilească. Îmi daţi voie să o stropesc?”

În comuna Şuşag, judeţul Alba, oamenii practica ‘statul la vase’. In a doua zi de Paste, tinerii casatoriti in ultimul an imbraca straie populare de nunta. Se aseaza la masa din curtea bisericii si asteapta ca rudele si prietenii sa le aduca diverse cadouri pentru gospodarie, informeaza evz.ro.

Traditii in a doua zi de Paste„Craii de la Mocod” este o tradiţie ce dăinuie de mai bine de trei secole în satul Mocod, comuna Nimigea (Bistriţa-Năsăud). Cei mai harnici doi tineri din sat sunt alesi pentru ea. Se numesc ‘crai’ si au voie sa pedepseasca doi feciori lenesi din sat. Primii duc cate un prun tanar fetelor din sat care il orneaza cu panglici colorate, beteala, flori si papusi. Craii isi spala apoi pacatele si platesc pentru a fi scosi din apa somesului.

Publicat: 09 apr. 2018, 09:52 Autor: D. C. News 3
Pe aceeași temă