Traditii de Constantin si Elena. Obiceiuri si superstitii pe care credinciosii le respecta de aceasta sarbatoare

Publicat: 21 May. 2019, 16:48 Life

Sfintii Imparati Constantin si Elena se serbeaza pe data de 21 mai. Sarbatoarea este una foarte importanta, fiind marcata cu cruce rosie, in calendarul crestin ortodox.

Traditii Constantin si Elena. De aceasta sarbatoare e bine sa mergeti la biserica. Mai mult, slujba din aceasta zi, in care oamenii ii praznuiesc pe Sfintii Constantin si Elena are si o semnificatie aparte. Crestinii aleg sa mearga la biserica si pentru a le merge bine in tot restul anului.

Sfintii Imparati Constantin si Elena sunt celebrati, in acest an, pe 21 mai 2019. In traditia populara, sarbatoarea este cunoscuta drept „Constantin Graur” sau „Contantinul Puilor”. Asta deoarece in special batranii obisnuiesc sa spuna ca-n aceasta zi pasarile din padure isi invata puii sa zboare.

Traditii Constantin si Elena

Imparatii Constantin si Elena sunt cunoscuti pentru faptul ca au dat libertate crestinismului. Acestia au devenit chiar protectori ai crestinilor si a bisericii. Pe timpul domniei sale, Imparatul Constantin a adoptat si o serie de masuri in favoarea preotilor si a bisericilor. Mama lui, Imparateasa Elena, ar fi eliberat sclavii si i-ar fi ajutat pe cei persecutati.

Traditii de Constantin si Elena

In anumite zone ale tarii noastre, de aceasta sarbatoare se respecta anumite obiceiuri populare. De exemplu, agricultorii nu lucreaza, pentru a putea evita pagubele aduse de pasarile cerului. De asemenea, daca se vor planta porumb, mei si ovaz, dupa aceasta sarbatoare, roadele se vor usca.

Tot in mediul rural, ciobanii stabilesc in ziua de Constantin si Elena cine le va deveni sef, dar si locul in care isi vor amplasa stanele. Se face un foc mare prin care trec oile, fiind astfel ferite de pericole si boala. Mesaje de Sfintii Constantin si Elena

Totodata, cei care vor sa isi fereasca gospodaria de cele rele pot sa isi stropeasca cu agheasma casa si sa dea cu tamaie, pentru a alunga spiritele malefice. Este si ziua in care se spune ca este bine sa aveti flori de bujor in casa. Mai mult, banii trebuie numarati cu atentia si nimic nu trebuie dat pe datorie. Se spune ca astfel averea ramane in casa si nu se atrag pierderi financiare.

Rugaciune catre sfintii Constantin si Elena

Rugaciunea catre Sfintii Constantin si Elena, aducatoare de noroc, sanatate si bunastare. Scara pe care Iisus a urcat in Ierusalim

Sfintilor Imparati Constantin si Elena, dupa Dumnezeu si Maica Domnului, voi sunteti nadejdea noastra si folositorii nostri. Voi ne sunteti noua bucurie in vremea necazului, voi ne ocrotiti in nevoi si ne ajutati.

Voi sfintelor manastiri si biserici le sunteti pazitori. Pentru aceasta cadem inaintea voastra cu lacrimi, rugandu-va sa nu incetati a ne ajuta noua neputinciosilor, ci mijlociti la Dumnezeu si la preacurata Lui Maica si pururea Fecioara Maria, ca si pe noi sa ne pazeasca fara prihana si pe toti sa ne intareasca in credinta, pana la sfarsitul vietii, spre mantuirea sufletelor noastre. Amin!

(sursa: doxologia.ro)

Publicat: 21 May. 2019, 16:48 Life
Pe aceeași temă