Sushi este una dintre cele mai populare retete de pe masa romanilor. Sushi este un preparat culinar japonez al carui ingredient este orezul acrit cu otet. care poate fi combinat cu ingrediente gatite sau crude, insa cele mai des intalnite sunt cele crude.
Popularitatea din ce in ce mai mare a sushi-ului in tarile occidentale ar putea pune in pericol sanatatea oamenilor, avertizeaza specialistii, potrivit dailymail.co.uk.
Putin persoane stiu ca pestele crud poate fi periculos pentru sanatate. Cei care consuma sushi trebuie sa stie ca 1 cm patrat de sushi poate contine pana la 10.000 de larve si oua de paraziti.
Desi, in general, este considerat sigur sa mananci anumite tipuri de peste crud chiar daca este proaspat, expertii spun ca sushi are si o parte mai putin placuta.
In unele cazuri, oamenii pot ingera un vierme parazit care se ataseaza in peretii stomacului sau ai intestinului. Cei mai intalniti paraziti au fost anisakiile, niste viermi care traiesc in cavitatea abdominala si in muschii pestilor.
Un exemplu concludent este cazul unui barbat in varsta de 32 de ani din Portugalia, care timp de o saptamana a avut dureri abdominale severe, varsaturi si febra. Analizele au aratat ca acesta avea probleme la stomac, cauzata de consumul de fructe de mare crude sau necorespunzatoare.
De asemenea, cand medicii l-au pus la endoscop, in gatul pacientului s-au gasit larve albe. Larvele au fost indepartate cu o plasa speciala, iar testele de sange au aratat ca acestea faceau parte din speciile de parazit anisakis (sau viermele de hering). Viermele de hering cauzeaza reactii anafilactice grave, inclusiv batai de inima neregulate si insuficienta respiratorie.