Suplimentele alimentare nu sunt tocmai benefice pentru organism.
Un studiu de amploare efectuat in Statele Unite ale Americii a scos la iveala faptul ca suplimentele alimentare sunt destul de periculoase si ne pun sanatatea intr-un real pericol. Substantele interzise nici macar nu erau specificate pe eticheta in 98% dintre cazuri.
Aproape toate recipientele cu astfel de suplimente prezetau ingrediente potential periculoase pentru organismul uman si care nu primisera aprobare. Substantele nu erau mentionate nicaieri, spre socul specialistilor care efectuau analizele.
Din anul 2007 si pana in 2016, cele mai multe avertismente transmise de catre administratia americana care se ocupa de controlul alimentelor (FDA) au fost pentru suplimentele care imbunatatesc in special performantele sexuale (46%), noteaza descopera.ro.
Totul in timp ce 41% dintre avertismente au fost transmise catre produsele pentru slabit. Multe din restul de 12% au fost avertismente pentru suplimentele care cresc masa musculara. „In ultimul deceniu, de cand am inceput sa urmarim problema, am vazut doar o crestere a numarului de suplimente influentata si de cresterea rapida a consumului de droguri”, a spus Pieter Cohen, de la Cambridge Health Alliance si profesor al Harvard Medical School, din Boston.
„In anul 2009 erau mai putin de 150 de produse care contineau droguri. Acum este clar ca suplimentele alimentare au crescut la un numar de circa 1.000 si contin substante interzise”, a mai adaugat specialistul.
Noua analiza a fost publicata pe data de 12 octombrie, din acest an. Studiul a fost condus de Madhur Kumar de la California Department of Public Health. Echipa sa a gasit ca mai mult de jumatate dintre adultii din SUA consuma in mod uzual suplimentele alimentare. Aceasta industrie are vanzari anuale de 35 de miliarde de dolari.
Studiu a durat un deceniu si au fost remise 800 de avertismente in tot acest timp pentru suplimentele alimentare realizate de catre 147 de companii. Circa 20% dintre avertismente au fost in cazul suplimentelor cu mai mult de un ingredient interzis. Spre exemplu, Sildenafil, din Viagra, a fost un ingredient care s-a intalnit in aproape jumatate dintre avertismentele cu privire la suplimentele care imbunatatesc performantele intime.
Sibutramina, un ingredient care inhiba apetitul si care a fost scos din comert, în 2010, din cauza riscurilor cardiovasculare, a fost citat in aproape 85% dintre cazurile de suplimente de slabit. In suplimentele pentru masa musculara au fost gasiti steroizii sintetici sau substantele similare steroizilor.