Un studiu arată faptul că noul coronaviruus ar fi existat, totuși, în stare latentă în mai multe părți de pe glob. Virusul și-ar fi făcut apariția recent printre noi, după ce a avut condițiile de mediu favorabile. Multe surse susțin faptul că virusul nu ar veni din China.
De exemplu, profesorul Tom Jefferson, care face parte din Centrul de Medicină bazată pe dovezi (CEBM) din cadrul Universității Oxford, susține că virusul care a infectat peste 11 milioane de oameni la nivel mondial nu ar proveni, de fapt, din China, ci se regăsește în mai multe părți ale pământului, neavând până acum condițiile de dezvoltare necesare.
Totodată, urme ale virusului SARS-CoV-2 au fost descoperite în eşantioane de ape uzate colectate în Spania, Italia sau Brazilia cu mult înainte de descoperirea acestuia în China, în decembrie 2019, aratp Hotnews.ro.
Tom Jefferson face un apel către specialiști și îi roagă să cerceteze cum și de ce virusul se răspândește mai repede în fabrici sau unități de procesare a cărnii.
„Există destul de multe dovezi privind cantități uriașe de virus în apele reziduale de peste tot, precum și dovezi tot mai multe că există transmitere fecală. E o concentrație mai mare atunci când apele uzate au 4°C, care e temperatura ideală pentru ca virusul să se stabilizeze și posibil să se activeze. Iar unitățile de procesare a cărnii sunt adesea menținute la 4°C. Aceste focare trebuie cercetate cum trebuie”, a afirmat Tom Jefferson.
„Lucruri ciudate de genul acesta s-au întâmplat și cu gripa spaniolă. În 1918, circa 30% din populația insulei Samoa de Vest a murit de gripa spaniolă, neavând niciun contact cu lumea exterioară. Explicația ar putea fi doar că acești agenți patogeni nu vin și nu se duc nicăieri. Ei sunt întotdeauna aici și ceva îi aprinde, poate densitatea umană sau condițiile de mediu, iar asta e ceea ce trebuie să cercetăm”, a mai spus Jefferson pentru ziarul britanic.