Structura anului școlar 2019 – 2020. Când iau elevii vacanță
Structura anului școlar 2019 – 2020 a suferit modificări substanțiale, din cauza pandemiei de coronavirus. Elevii au fost nevoiți să se adapteze din mers la noile cerințe, iar cursurile s-au mutat de pe băncile școlii direct în fața monitoarelor. Totuși, ca în fiecare an, luna iunie aduce cu ea și mult așteptata vacanță de vară.
Când începe vacanța de vară
Iunie a fost și este, fără îndoială, cea mai așteptată lună pentru elevi. Este perioada în care se dă startul vacanței de vară. Chiar dacă anul acesta pandemia de coronavirus a dat peste cap toate planurile stabilite inițial în ceea ce privește învățământul din România, elevii vor termina cursurile exact așa cum era programat, pe 12 iunie.
Bineînțeles că cei aflați în ani terminali, implicit clasele a 8-a și a 12-a sau cei care trebuie să susțină licența nu vor avea vacanță așa repede. Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar examenul de Bacalaureat pe 11. Ca în fiecare an, va exista și o sesiune de toamnă pentru cei care pică examenul de maturitate. Astfel, pe 18 august, vor începe probele scrise. Primul test va fi la limba română.
Așadar, de pe 2 iunie, elevii care trebuie să susțină examene vor putea reveni fizic la școală, pentru a se pregăti cu profesorii. Vor exista însă reguli clare: într-o clasă nu vor avea voie să stea mai mult de 10 copii. De asemenea, sălile de curs vor fi dezinfectate constant. Prezența elevilor nu este însă obligatorie la aceste cursuri de pregătire.
Cum a fost structurat anul școlar 2019- 2020
Elevii au început actualul an școlar pe data de 9 septembrie 2019 și îl vor termina peste doar câteva zile, pe 12 iunie. Primul semestru a avut 14 săptămâni și s-a încheiat pe 20 decembrie. În toată această perioadă, copiii din clasele primare, dar și cei din învăţământul preşcolar au mai avut parte de o vacanță, între 26 octombrie și 3 noiembrie.
Vacanța de iarnă a început pentru toți elevii pe 21 decembrie, iar școala s-a reluat pe 13 ianuarie, cu semestrul al doilea. În condițiile în care anul acesta Paștele a căzut pe 19 aprilie, începând de pe data de 4 aprilie, copiii ar fi trebuit să intre în vacanța de primăvară. Aceasta dura, în mod normal, până pe 21 aprilie.
Pe 11 martie, cu doar câteva zile înainte ca România să intre în stare de urgență, din cauza pandemiei de coronavirus, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis ca toate școlile și grădinițele din țară să se închidă. Pentru că situația nu s-a îmbunătățit, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri a continuat să crească pe teritoriul României, elevii nu s-au putut întoarce la școală, iar cursurile s-au mutat online.
Profesorii sunt nevoiți acum să închidă anul școlar pe baza notelor care au fost obținute de copii până în momentul începerii pandemiei. Astfel, în cazul în care elevul are cel puțin două note / calificative pe semestrul al II-lea, se va face media cu acestea. Dacă a obținut o singură notă până acum, profesorul va face o medie bazându-se și pe cum s-a descurcat elevul la cursurile online.
Dacă respectivul copil nu a avut posibilitatea de a participa la orele de la distanță, atunci a doua notă va fi aceeași cu media din primul semestru. În cazul în care elevul nu a apucat să ia nicio notă în semestrul al doilea, atunci media anuală va fi, de fapt, media din primul semestru. Dacă aceasta este sub 5, ceea ce ar însemna ca elevul să rămână corigent, poate face o lucrare sau un proiect din lecțiile susținute online și nota primită va fi media lui anuală.