VIDEO! Stii expresia „bagi ca BERILA”?! Cine a fost in realitate Iancu Berila? Un criminal care a ucis 20 de brutari si a murit in puscarie ucis de munca silnica la care a fost condamnat!

Publicat: 25 sept. 2018, 16:10 Autor: D. C. News 3

Este una dintre cele mai palpitante povesti a unui criminal din Romania. Expresia “a munci ca Berila” are in prezent o conotatie pozitiva, dar porneste de la un fapt macabru.

Stii expresia “bagi ca BERILA”?! Cine a fost in realitate Iancu Berila? Toata lumea foloseste expresia “muncesti ca Berila” dar aproape nimeni nu stie de unde a pornit si mai ales cine a fost Berila?! Iancu Berila a fost un criminal in serie al Romaniei si unul dintre talharnii anilor ’30 – ’40.

S-a nascut in Galati si a ramas orfan inca de la varsta de 6 ani, apoi a calatorit prin imprejurimi facand mici furtisaguri ca sa poata trai de la o zi la alta. Autoritatile il tolerau pentru ca era minor si nu era deloc o amenintare pentru comunitate. Iancu Berila ajunsese sa fie un alcooli, iar tot ce reusea sa obtina din jafuri si chiar spargeri de case cheltuia pe alcool. De la statutul de mic gainar avea sa ajunga in scurt timp la rangul de unul dintre cei mai mari criminali in serie din istoria Romaniei.

Ajunge in Bucuresti unde este fascinat de oras si de multitudinea de variante de imbogatire de pe urma furturilor sale. La doar 17 ani nu era greu sa-ti dai seama cine este acest om. Viata lui mizerabila pe care o traise isi pusese amprenta si pe corpul lui, inspira teama si arata respingator. Dupa o scurta perioada petrecuta in Bucuresti ajunge sa colectioneze o serie de mandate de arestare emise pe numele lui in capitala, dar si in Craiova sau Calafat il fac sa vrea sa se intoarca in Galati, orasul lui natal. Era sigur ca acolo nu-l va gasi nimeni pentru ca in toata aventura lui prin alte colturi ale tarii n-a vorbit niciodata despre locul de unde provine.

Stii expresia “bagi ca BERILA”?! Cine a fost in realitate Iancu Berila?

Ajuns in Galati Berila se angajeaza la o brutarie foarte cunoscuta din oras. Era detinuta de doi greci, sotii Mandanis, care facusera din brutaria lor o adevarata afacere care mergea foarte bine. Desi reticenti intial datorita infatisarii respingatoare a lui Berila cei doi soti se indura si-l angajeaza pe acesta, la scurt timp lasandu-l inclusiv sa doarma in casa cu ei pentru ca el se tot plangea ca nu are unde sa locuiasca.

Intr-o noapte Iancu Berila bea mai mult decat de obicei si decide sa-i ucida pe cei 3 colegi ai sai de brutarie si sa-l jefuiasca pe grec. In timpul altercatiei si scandalului starnit de lupta dintre Berila si ceilalti colegi din brutarie se trezeste si fiul sotilor Mandanis dar sfarseste prin a fi si el ucis. Imediat Berila o ucide si pe sotia grecului iar ulterior il ameninta pe acesta sa-i spuna unde tine toti banii. Grecul refuza sa-i spuna iar Berila il ucide.

La scurt timp autoritatile l-au prins in Braila si l-au condamnat la 100 de ani de puscarie, ceea ce pe vremea aceea era echivalentul cu inchisoarea pe viata. In puscarie criminalii erau obligati zilnic la munca silnica, legati de maini si de picioare. Berila, destul de inteligent ii convinge pe 2 dintre gardieni sa-l dezlege pentru scurt timp si porneste o altercatie cu ei in urma careia reuseste sa scape. Odata evadat Berila nu a mai fost prins de autoritati cativa ani buni, timp in care a continuat sa ucida.

Urmand aceeasi reteta s-a angajat in continuare in diverse brutarii unde dupa o scurta perioada in care descoperea detaliile locului jefuia si omora proprietarii. In ultima instanta comisarul Alimanescu Eugen, un comisar extrem de dur si renumit al vremurilor reuseste sa puna cap la cap mai multe informatii si sa-l aresteze pe Iancu Berila undeva langa Slatina.

Ajuns in inchisoare, condamnat la inca 100 de ani si bineinteles la munca silnica. Berila a ajuns sa fie cunoscuti de ceilalti detinuti pentru faptele sale. Astfel povestea lui s-a perpetuat din puscarias in puscarias, iar cand acestia ieseau din puscarii expresia “a munci ca Berila” ajungea sa fie cunoscuta si in afara inchisorilor. Intr-un final Berila a murit in inchisoare distrus de conditiile grele si de munca pe care trebuia sa o faca zi de zi pentru tot restul vietii sale.

Publicat: 25 sept. 2018, 16:10 Autor: D. C. News 3
Pe aceeași temă