Skoda Felicia la ceas aniversar

Publicat: 25 Nov. 2019, 11:36 General
Skoda Felicia la ceas aniversar

Skoda Felicia a fost lansată în urmă cu 25 de ani și a însemnat o schimbare a mărcii Skoda, punând bazele Skodei de acum. Iată omagiul nostru pentru acest model puțin cunoscut și aproape uitat.

Planurile succesive Renove și PIVE au avut grijă ca unele unități Skoda Felicia să ajungă până în 2019. Anul acesta pe 17 octombrie a împlinit 25 de ani de la lansare.

Skoda Felicia s-a născut pentru a înlocui Skoda Favorit și a fost primul model al noii ere Skoda, care a fost achiziționat de Grupul Volkswagen cu puțin timp înainte. Skoda Felicia a fost un succes, iar în cei 7 ani de viață au fost vândute mașini cu 4 tipuri de caroserii diverse: hatchback, Combi, pick up și Fun.

Deși a fost utilizată o parte a platformei Favorit, Felicia a încorporat nu mai puțin de 1.187 componente complet reproiectate și noi și a îmbunătățit mult calitatea producției, materialelor și finisajelor.

Skoda Favorit: botezat cu apă din Vltava

Preproducția a început cu primele 50 de prototipuri la uzina din Vrchlabí la 5 septembrie 1994. Experiența acumulată în fabricarea acestor vehicule a ajutat la optimizarea procesului de fabricație pentru Felicia din Mladá Boleslav, care a început pe 17 octombrie.

Primul model de producție a părăsit linia de asamblare la 10:20 în aceeași zi. Nouă zile mai târziu, pe 26 octombrie 1994, Skoda a prezentat publicului trei noi hatchback-uri Felicia – vopsite în culorile drapelului național ceh. Primarul de atunci din Praga le-a botezat pe Podul Charles cu apă din râul Vltava.

Škoda s-a gândit foarte mult la alegerea numelui modelului: pe de o parte, este o referire la convertibilul iconic de la sfârșitul anilor 50 și începutul anilor 60. Pe de altă parte, derivă din latinescul „noroc” – Felicitas. Prin urmare, era firesc ca Škoda Auto să doneze unul dintre primele vehicule familiei Oiránček, care a adus pe lume cvadrupleți aproape în același timp în care Felicia a fost botezată.

Skoda Felicia: compactă și spațioasă

Hatchback-ul cu cinci uși era mai lung cu 40 de milimetri și cu 15 milimetri mai lat decât Favorit. Volumul portbagajului a crescut cu 21 de litri. Caroseria a beneficiat de o rigiditate de torsiune semnificativ mai mare care, împreună cu noile suporturi pentru roți, puntea față cu o geometrie îmbunătățită și un stabilizator suplimentar pe roțile din spate, a redus semnificativ zgomotul din interior și a crescut confortul suspensiei. În plus, acesta a avut un nivel de siguranță mai ridicat, verificat în „TÜV crash test” din 1995. Producția și asamblarea noului model au respectat, de asemenea, standarde stricte de calitate, așa cum demonstrează certificarea ISO 9002. Divizia de producție de motoare a lui Mladá Boleslav a fost prima fabrică Škoda care a răspuns cerințelor mari.

Motorul de bază al gamei Skoda Felicia a fost un motor pe patru cilindri pe benzină, cu o capacitate cubică de 1.289 c.c., oferind o putere de 40 kW (54 CP) sau 50 KW (68 CP), în funcție de variantă. În 1995 au fost adăugate un motor mai puternic de 1,6 MPI, 55 kW (75 CP) și un alt motor diesel de 1,9 litri cu 47 kW (64 CP).

Skoda Felicia PickUp and Fun: practică și distractivă

În 1995, Škoda a extins gama de modele pentru a include și spațioasa Felicia Combi, iar în luna august a aceluiași an, furgonetele de livrare marfă Felicia Vanplus și Felicia Pick Up au început să părăsească linia de producție a uzinei Kvasiny. În plus, aproape 4.000 de vehicule de agrement introduse sub numele de Felicia FUN au fost construite plecând de la versiunea de bază. Modelul s-a caracterizat prin versatilul său interior de 2 + 2 locuri, precum și prin caroseria sa galbenă. Vehiculele comerciale au fost foarte populare: între 1996 și 2000, Škoda a produs aproximativ 19.000 de unități.

Numeroase opțiuni de echipamente moderne au fost introduse în gama de modele Škoda prin intermediul Felicia, precum ABS, până la patru airbag-uri, aer condiționat, servodirecție, scaune frontale încălzite cu înălțime reglabilă, tapițerie din piele de înaltă calitate și computer de bord Pentru a comemora centenarul fondării companiei, brandul ceh a prezentat și o ediție de lux, Felicia Laurin & Klement, în 1995. Au urmat și alte ediții speciale atractive, cum ar fi Felicia Atlanta, cu ocazia Jocurilor Olimpice din 1996. Datorită designului impresionant și a gamei sale largi de echipamente la un preț foarte competitiv, s-au bucurat, de asemenea, de o popularitate deosebită.

Dacă și voi vă doriți o Skoda la un preț potrivit portofelului vostru, Auto Rulate București este soluția de care aveți nevoie. Acest dealer expert în mașini rulate vă poate ajuta să intrați în posesia mașinii dorite în cel mai scurt timp posibil. Vizitați parcul auto online al acestui dealer și alegeți-vă modelul de Skoda preferat sau un alt model de mașină. Gama este extrem de variată, aveți de unde alege. În plus, veți beneficia și de cele mai bune avantaje: 12 luni garanție, service și verificare completă la livrare, service post vânzare, km 100% reali, credite avantajoase dacă nu puteți plăti mașina cu bani cash. Spor la cumpărături!

Publicat: 25 Nov. 2019, 11:36 General
Pe aceeași temă