Sfântul Nicolae 2023, tradiții și superstiții. Ce cadouri să NU oferi de Moș Nicolae

Publicat: 05 dec. 2023, 13:35 Autor: Alina Nistor Life
Sfântul Nicolae 2023, tradiții și superstiții. Ce cadouri să NU oferi de Moș Nicolae

Sfântul Nicolae, cunoscut în rândul copiilor drept Moș Nicolae, este sărbătorit în data de 6 decembrie. O mulțime de tradiții și obiceiuri sunt legate de ziua Sfântului Nicolae, multe dintre acestea începând chiar în noaptea de Ajun.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Moș Nicolae a întinerit. Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război.

În data de 6 decembrie, atât Biserica Ortodoxă, cât şi cea Româno-Catolică îl serbează pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut în toată lumea, fiind cinstit şi iubit de credincioşii de pretutindeni.

Tradiții în noaptea de Sfântul Nicolae

Conform tradiției populare, în nopțile sfințite de sărbători, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte ca trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină. În unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunte de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții. În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

Tradiții de Sfântul Nicolae. Ce cadouri să nu oferi

Un alt obicei de Sfântul Nicolae spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului. Oglinda, de exemplu, poate facilita ruperea relațiilor și nu numai. Potrivit tradițiilor, oglinzile sunt asociate cu boli sau cu apariția problemelor de sănătate. Acest obiect are puterea de a amplifica energiile negative, motiv pentru care nu este bine să o faci cadou.

SURSA FOTO: Social Media

Publicat: 05 dec. 2023, 13:35 Autor: Alina Nistor Life
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă