Secretul lui Sorin Bontea pentru o ciorbă cu gust autentic! Rețetă de la străbunica lui din Oltenia.
Rețeta lui Sorin Bontea pentru ciorba de cartofi cu zeamă de varză nu este complicată și, în același timp, este foarte sănătoasă. Pentru a recrea gustul din tinerețe, chef Bontea folosește următoarele ingrediente: 1,5 kg de cartofi, două cepe mari, doi morcovi, roșii tocate, o legătură de mărar, 1 litru de zeamă de varză, 100 ml de ulei și apă.
În primul rând, Sorin Bontea călește cele două cepe mari și morcovii rași în 100 ml de ulei. După câteva minute, adaugă puțină apă pentru a înăbuși legumele. Când apa aproape s-a evaporat și legumele sunt moi, se adaugă cartofii tăiați cubulețe, care se călesc puțin.
Secretul lui pentru a obține același gust delicios ca cel pe care îl prepara străbunica Maia este călirea și înăbușirea cartofilor, iar ei trebuie să fiarbă încet. În paralel, se fierbe zeama de varză.
Odată ce cartofii sunt bine fierți, în apa clocotită se adaugă roșiile și zeama de varză fierbinte. Preparatul mai fierbe aproximativ cinci minute, după care se adaugă mărarul tocat mărunt și se oprește focul. Această rețetă este perfectă pentru cei care țin post. Poftă bună!
Provocarea lui Chef Sorin Bontea a fost să redescopere aroma unică a trecutului, recreând gustul copilăriei printr-o rețetă similară celei gătite de bunica sau străbunica sa.
„O frământ bine, câteva minuțele, nu mare lucru. Să nu fac cocoloașe și atâta tot. Am pus coca cu o consistență puțin moale într-o cutie cu puțin ulei de măsline pe fund.
O las la dospit 20-30 de minute, la temperatura camerei, cu capacul pus pe cutie. Dacă nu o puneți în ulei, ar trebui să stea într-un bol cu apă călduță.
Repetăm procesul de împăturire a ei de 4 ori, la fiecare 20 de minute, apoi o lăsăm la dospit peste noapte, aproximativ 12 ore.”, a mărturisit celebrul chef. Vezi aici rețeta de pâine.
foto: social media