Se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Cine a fost fiul din flori al scriitorului

Publicat: 15 Jan. 2020, 13:20 Life

Astăzi, 15 ianuarie 2020, s-au împlinit 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu a fost unul dintre cei mai importanți scriitori români. Chiar dacă astăzi se împlinesc 170 de ani de la nașterea lui, elevii îi studiază în continuare scrierile.

Acesta este considera poetul național. Puțini știu, însă, că Mihai Eminescu ar fi avut o aventură pe pământurile natale cu fata pădurarului. Pare-se că femeia ar fi născut un fiu.

Mihai Eminescu a avut un fiu făcut cu fata pădurarului! Sora ”Luceafărului” a botezat bastardul

Potrivit Adevărul, fiul s-ar fi numit Mihai Lăzăreanu, făcut cu fata morarului din Ipotești. În tradiția istoriografică se scrie că Mihai Eminescu ar fi murit fără urmași. Pe de altă parte, așa cum spunea Virginia Micle, în perioada mai-iunie 1880, poetul ar fi avut un copil născut mort.

Evident, s-a mai și scris că ar fi avut un alt urmaș. Reputatul eminescolog Austin Z.N. Pop ar fi descoperit că Mihai Eminescu chiar era tatăl lui Mihai Lăzăreanu, fiind acreditat drept singurul urmaș. Despre acest lucru ar fi scris chiar și un ziar local din Botoșani în 1932.

”Mihai I. Lăzăreanu din Botoşani, str. Lascăr Catargiu No 16, şef de secţie la Administraţia Financiară Botoşani, născut în satul Ipoteşti, din comuna Cucoreni, a făcut cerere la Tribunalul Botoşani să i se rectifice actul său de naştere No. 38, din iunie 1877, şi anume: să se facă menţiune pe marginea registrului de născuţi pe acel an că numele său este acel de Mihail I. Lăzăreanu şi nu de Ilie Lăzăreanu, cum se află trecut.

Motivul cererii sale este că, din eroare, s-a pus în actul său de naştere numele de Ilie, în loc de Mihail, căci chiar din botez, din mica copilărie în familie în satul său şi în celelalte acte de numire şi confirmare în funcţii, el a purtat mereu numele de Mihail I. Lăzăreanu, nu Ilie Lăzăreanu. Şi că ţine nu numai la regularea actelor sale, ci şi pentru satisfacerea unui sentiment de souvenir al trecutului să pună de acord actele cu realitatea”, se arăta în respectivul articol, potrivit Adevărul.

Fiica morarului din sat, Ileana, era o blondă superbă de doar 25 de ani. Femeia de care Mihai Eminescu s-a îndrăgostit. Din aventura lor, a rezultat Mihail Lăzăreanu!

Mihai Eminescu lua morfină pentru creație

„Dacă a înnebunit Eminescu, cauza este exclusiv internă, este înnăscută, este ereditară. Viața lui era neregulată. Adesea se hrănea numai cu narcotice și excitante: abuz de tutun și de cafea, nopți petrecute în citire și scriere, zile întregi petrecute fără mâncare. Și apoi, deodată, după miezul nopții, mâncăruri fără alegere și fără măsură. Așa era viața lui Eminescu”, spunea Titu Maiorescu despre celebrul autor al Luceafarului.

Mihai Eminescu a fost tratat cu morfină de psihiatrul Alexandru Sutu. Acesta a deschis primul azil privat de psihiatrie unde autorul a și murit ulterior. Mihai Eminescu a ți notat faptul cî mergea la doctor pentru a lua ‘calmante de 10 franci’. Suma era destul de mare pentru acea vreme.

Mihai Eminescu își speria tatăl în copilărie cu…șerpi!

Vă vine să credeți sau nu, dar Mihai Eminescu își speria tatăl cu șerpi. Micuțul Eminovici prindea reptilele din apropierea casei și îl chema pe tată zicând că ”a prins o pasăre”.

De asemenea, Mihai Eminescu a urât matematica!

“N-ajunsesem nici la vârsta de douăzeci de ani să ştiu tabla pitagoreică, tocmai pentru că nu se pusese în joc judecata, ci memoria! Şi, deşi aveam o memorie fenomenală, numere nu puteam învăţa deloc pe de rost, întrucât îmi intrase în cap ideea că matematicile sunt ştiintele cele mai grele de pe faţa pamantului”, se enţionează în “Viaţa lui Mihai Eminescu”, de George Calinescu.

Publicat: 15 Jan. 2020, 13:20 Life
Pe aceeași temă