Scenariu de film SF poate deveni realitate! Descoperirea cumplită făcută de cercetători

Publicat: 01 mart. 2021, 10:54 Autor: Elena Arhiva
Scenariu de film SF poate deveni realitate! Descoperirea cumplită făcută de cercetători

Circulația Oceanului Atlantic care stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa, este la cel mai scăzut nivel din ultimii 1000 de ani, iar schimbările climatice sunt o cauză probabilă, potrivit noilor date descoperite de oamenii de știință, transmite The Guardian.

Încetinirea curentului oceanic care transportă apă caldă de la tropice spre nordul Atlanticului (AMOC) ar putea provoca mai multe furtuni ce lovesc coastele de vest ale Europei, ierni mai intense și o creștere a numărului de valuri de caniculă și a perioadelor de secetă în general în Europa.

AMOC este un fel de bandă rulantă a patru dintre cele cinci oceane de pe Glob. Acest șir de curenți calzi și reci se transferă între oceane, folosindu-se de diferențele de temperatură și salinitate ce determină densitatea apei.

Oamenii de știință estimează că intensitatea AMOC va slăbi și mai mult dacă încălzirea globală continuă și s-ar putea reduce cu aproape 34 – 45% până la sfârșitul acestui secol, ceea ce ne-ar putea apropia de un punct critic în care sistemul devine ireversibil de instabil. Un Curent al Golfului mai puțin intens ar ridica nivelul mării pe coasta SUA de la Atlantic, cu consecințe potențial dezastruoase.

Furtunile vor crește în intensitate, valurile de caniculă vor fi greu de supoprtat

Stefan Rahmstorf, parte a Institutului Potsdam pentru Cercetare a Impactului Climatic, care este coautor al studiului publicat joi în revista Nature Geoscience, a declarat pentru The Guardian că un AMOC slăbit va mări numărul și severitatea furtunilor care lovesc Marea Britanie și va duce la mai multe valuri de caniculă în Europa.

Acesta a spus că circulația a fost deja diminuată cu aproape 15%, iar impactul a fost vizibil. “În 20 – 30 de ani este posibilă o încetinire și mai mare, iar asta inevitabil va influența vremea, așa că vom vedea o creștere a numărului de furtuni și a valurilor de caniculă în Europa, și o creștere a nivelului mării de pe coasta de est a SUA”, a afirmat Rahmstorf.

După ce au studiat sedimente, mostre de gheață din Groenlanda și alte date intermediare care arată tendințele meteorologice din trecut, Rahmstorf și oamenii de știință de la Universitatea Maynooth din Irlanda și University College din Londra au concluzionat că un curent atât de slab n-a mai fost observat de mai bine de 1000 de ani. Măsurătorile directe ale AMOC au început din 2004.

Ce este AMOC

AMOC este unul dintre cele mai mari sisteme de curenți oceanici ce transportă apă caldă de la suprafața Golfului Mexic către nordul Atlanticului, unde se răcește și devine mai sărată, scufundându-se la nord de Irlanda, proces care în schimb trage mai multă apă caldă din Caraibe. Această circulație este însoțită de curenți de aer care ajută la formarea fenomenelor meteo temperate și care transportă multă umiditate în Irlanda, Marea Britanie și alte părți din Vestul Europei, relatează digi24.ro.

Oamenii de știință au prezis de multă vreme o slăbire a AMOC ca rezultat al încălzirii globale, și au ridicat problema colapsării întregului sistem. Noul studiu arată că un astfel de moment ar fi la zeci de ani distanță, însă, potrivit informațiilor din el, continua creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră va apropia acest termen.

Rahmstorf a spus: “Riscăm să declanșăm (un punct critic) în acest secol, iar circulația va descrește în următorul secol. Este foarte puțin probabil că l-am declanșat deja, însă dacă nu oprim încălzirea globală, este din ce în ce mai probabil că îl vom declanșa. Consecințele acestui lucru sunt atât de mari că chiar și 10% șanse de a provoca un colaps ar fi un risc inacceptabil”.

Și cercetările din 2018 au arătat o slăbire a AMOC, însă studiul din Nature Goescience spune că este ceva fără precedent în ultimul mileniu, un indiciu clar că acțiunile umane sunt de vină.

Anterior, savanții au spus că o slăbire a Curentului Golfului ar putea provoca ierni geroase în vestul Europei și schimbări fără precedent în Atlantic.

Sursa foro: Arhiva Ciao

Publicat: 01 mart. 2021, 10:54 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă
×