Satul din Romania cu 124 de locuitori! E rotund si are un nume sofisticat

Publicat: 12 nov. 2017, 12:17 Autor: D. C. Life

Satul din Romania cu 124 de locuitori! E vorba de Sharlottenburg, dar toata lumea ii spune Sarlota. Este un sat mic din vestul tarii, in judetul Timis. Satul e pitit intre dealuri, intr-un peisaj pitoresc. A devenit punct de atractie pentru turisti deoarece este singurul sat circular de la noi.

Sarlota (sau Charlottenburg) apartine comunei Bogda. Se afla intre Timisoara si Arad, intr-o zona de dealuri acoperite de paduri, campii si pasuni. Satul a fost infiintat in 1771, in al doilea val al colonizarii germane. In acea vreme, la conducerea Imperiului Habsburgic se afla Maria Tereza.

Pentru a intari stapanirea zonei, austriecii au colonizat in regiune emigranti germani. S-a intamplat in perioadele numite ‘convoaiele svabilor’. Satul a fost infiintat de 32 de familii care aveau, in total, 131 persoane. Toti erau germani.

Satul din Romania cu 124 de locuitori!

Satul din Romania cu 124 de locuitoriSatul a fost construit de Carl Samuel Neumann Edler von Buchholt. Era functionat la oficiul starii din Lipova. Localitatea a fost construita in cerc, cu un diametru de 210 metri.

Satul din Romania cu 124 de locuitori„S-ar putea ca acest sat să fie singurul cu formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. Fântâna este înconjurată de o plantație de duzi perfect rotundă.

În jurul acestei plantații este o piață rotundă fără copaci, iar în jurul pieței este un nou rând rotund de duzi. În spatele acestor arbori sunt casele, care și ele sunt construite în cerc.

Satul din Romania cu 124 de locuitori!

Satul din Romania cu 124 de locuitoriFiecare casă are o curte largă, grajduri și hambare, în spatele curții este o grădină, iar în spatele grădinii o vie. Nicio casă nu este cu un deget mai înaltă ca alta și toate se află la aceeași distanță una față de alta”, este modul in care Sarlota a fost descris in 1779.

Satul din Romania cu 124 de locuitoriSe spune ca, dupa Primul Razboi Mondial, un avion biplan a aterizat in camp. Pilotul a fost atras de forma circulara a satului si a aterizat. Acesta a vrut sa cunoasca oamenii care locuiesc in Sarlota si sa stea de vorba cu ei.

Deoarece e singurul sat cerc din Banat, a fost declarat monument istoric. In Sarlota nu mai locuiesc etnici germani. Populatia este acum majoritar romana.

Sursa: wikipedia.org, sarlota.de, cjtimis.ro.

Publicat: 12 nov. 2017, 12:17 Autor: D. C. Life
Pe aceeași temă