Sărbătoare mare: Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci niciodată

Publicat: 23 apr. 2023, 10:19 Autor: Camelia Life
Sărbătoare mare: Sfântul Gheorghe. Tradiții și superstiții. Ce nu trebuie să faci niciodată

Pe 23 aprilie, creștinii în sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Ziua vine cu o mulțime de tradiții și superstiții pe care oamenii le respectă cu sfințenie.

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiţi sfinţi din calendarul ortodox, ziua fiind marcată, potrivit tradiţiei populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi care simbolizează renaşterea naturii.

Credinţe şi superstiţii

Una dintre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante ce marchează renaşterea naturii. Plantele folosite variază în funcţie de regiune: în Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde şi leuştean.

În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun. În tradiţia populară se consideră că aceste simboluri vegetale au rol în protejarea gospodăriei de acţiunea spiritelor rele, spune analist-etnolog Ania Moldoveanu.

De asemenea, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ca să fie sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea. Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.

Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu şi fân, potrivit credinţei populare.

Ce trebuie să faci de Sfântul Gheorghe

Tradiția spune că de Sfântul Gheorghe nu ai voie să dormi. În caz contrar, tot restul anului vei fi leneș. În această zi nu se spală rufe, nu se calcă și nu se face curățenie.

La sate, în această zi preoții se duc la câmp cu crucea, pentru a se ruga pentru recolte bogate. Dacă plouă de Sfântul Gheorghe, se crede că este benefic pentru grâne. Bărbații trebuie să pună pe lângă case diferite ramuri din pomi, pentru a proteja gospodăria de strigoi. În plus, se ung cu usturoi pragul casei, ferestrele și hornurile.

De Sfântul Gheorghe, este bine să mănânci usturoi, pentru a fi ferit de lucruri rele. În anumite zone ale țării, oamenii se bat cu urzici, ca să fie iuți și harnici. De asemenea, la țară, în ajunul acestei sărbători, pe 22 aprilie, se consideră să este Sângiorzul vacilor. Femeile trebuie să spele cu apă curgătoare și cu iarbă verde găleata în care vor pune laptele muls prima dată. Aceasta va fi decorată și cu o coroniță făcută din salcie, care ulterior va fi aruncată într-o fântână. În felul acesta, se consideră că animalele vor oferi lapte mult tot anul.

Este bine să dai ceva de pomană în această zi.

Cine a fost Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Catolică. În limba greacă, ”Gheorghios” înseamnă agricultor. Acesta s-a născut în Capadocia și a fost general în armata Împăratului roman Dioclețian. A fost ucis pentru că nu a renunțat la creștinism. Dioclețian voia ca oamenii să nu mai creadă în Hristos și le oferea chiar premii dacă făceau acest lucru. Cei care nu erau de acord, erau condamnați la moarte.

Sfântul Gheorghe a declarat în nenumărate rânduri că nu renunță la credința sa și nu s-a temut de împărat. A plătit însă scump această decizie. Împăratul a dat ordin ca Sfântul Gheorghe să fie omorât cu sulița, însă vârful acesteia nu i-a putut străpunge trupul. Nici măcar încercarea de a-i rupe corpul în bucăți cu ajutorul unei roți nu a dat roade. Sfântul a scăpat nevătămat de fiecare dată. A fost bătut și chinuit pentru credința sa, iar cei care i s-au alăturat au fost uciși. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare.

În popor, a apărut și legenda balaurului omorât de Sfântul Gheorghe. Se spune că într-un oraș din Libia a apărut un balaur, pe care locuitorii erau nevoiți să-l hrănească în fiecare zi cu oi, pentru a nu fi atacați. În momentul în care toate oile au fost mâncate, balaurul a vrut să o ia pe fata împăratului. Un soldat creștin a scăpat-o însă, reușind să omoare balaurul. Împăratul a vrut să-i ofere mâna fetei sale și jumătate din toată averea, însă acesta a refuzat și a plecat. Le-a spus doar că îl cheamă Gheorghe.

Citește și: Rugăciunea care trebuie spusă zilnic în Postul Paștelui

Sursa foto: Arhiva Ciao

Publicat: 23 apr. 2023, 10:19 Autor: Camelia Life
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă