Ruptura de menisc, afecțiune ortopedică extrem de des întâlnită. Diagnosticare și tratament

Publicat: 15 mai 2023, 19:31 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Ruptura de menisc, afecțiune ortopedică extrem de des întâlnită. Diagnosticare și tratament

„Ruptura de menisc este foarte frecventă şi poate apărea la orice categorie de vârstă, indiferent dacă faceţi sau nu mult efort!”, explică Dr Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie si Medicina Sportiva.

Ruptura de menisc este foarte frecventă şi poate apărea la orice categorie de vârstă, indiferent dacă faceţi sau nu mult efort. Din fericire, există o soluţie rapidă, eficientă, nedureroasă şi cu timp de recuperare scurt.

“Meniscul este o structură fibrocartilaginoasă situată între femur şi tibie, iar traumatismele la nivelul genunchiului sau unele mişcări bruşte pot duce la ruperea lui. Intervenţia chirurgicală artroscopică poate rezolva rapid problema. Practic, în majoritatea situaţiilor, la cateva ore după operaţie pleci pe propriile picioare. În funcţie de tipul rupturii de menisc şi de complexitatea intervenţiei artroscopice, pacientul poate avea nevoie de maximum o zi de internare”, explică Dr Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie si Medicina Sportiva.

Cele mai dese simptome întâlnite în cazul diagnosticului de ruptură de menisc sunt durerea puternică la nivelul genunchiului, edemul articular, blocaj sau trosnituri ale genunchiului la mişcare și durere generalizată de genunchi.

“Meniscul este un „amortizor” al articulaţiei genunchiului ce absoarbe impactul unui traumatism şi îmbunătăţeşte mişcarea şi stabilitatea. RMN-ul este investigaţia ce confirmă diagnosticul şi arată exact leziunea. În 90% dintre cazurile de ruptură de menisc se poate interveni artroscopic, prin două incizii mici. Operaţia durează circa jumătate de oră, putând ajunge la 60 de minute doar în cazurile mai complexe. Important este ca orice persoană care simte o durere persistent la nivelul genunchiului să facă rapid un control medical pentru că o ruptură de menisc netratată poate favoriza instalarea artrozei”, spune medicul.

Din punctul de vedere al tratamentului, ruptura de genunchi are indicație absolută de artroscopie de genunchi.

„Artroscopia de genunchi este o metodă modernă de tratament în care rata succesului depinde foarte mult de medicul care efectuează artroscopia, dar și de instrumentarul și calitatea camerei folosite, de aceea noi recomandăm ca aceasta operație să fie făcută într-un centru medical dotat pentru a obține cele mai bune rezultate”, continuă specialistul.

Recuperarea după astroscopia de genunchi

Procedura de recuperare diferă de la pacient la pacient în funcție de diagnostic, vârsta și de motivația pacientului.
Cele mai comune operații cu ajutorul artoscopului sunt meniscectomiile, ligamentoplastiile.

Faza I de recuperare după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (primele 3 zile)

Obiective:

– controlul durerii și a tumefacției (poziție proclivă și gheață aplicată local);
– menținerea extensiei complete a genunchiului;
– prevenirea atrofiei mușchiului cvadriceps prin contracții izometrice (izometria la nivelul mușchiului dezvoltă o tensiune mare, însă lungimea mușchiului nu se modifică);

Faza II după o artroscopie de genuchi și menisectomie (ziua 3-7)

În această fază se inițiază sprijinul total, cu excepția cazului în care se suturează meniscul, insistând asupra derulării pasului posterior, flexia genunchiului în timpul fazei oscilante și atacul solului cu călcâiul. Se începe cu exercițiile de tonifiere a cvadricepsului (exerciții izometrice sau împotriva unei rezistențe controlate de către terapeut). Crioterapia locală și alte proceduri fizice antialgice (ultrasunet, laser, tecar) ce facilitează recuperarea.

Faza III după o artroscopie de genucnhi și meniscectomie (8-30 zile)

Tratamentul fizic-kinetic se intensifică pe masură ce genunchiul este mai puțin inflamat și mai puțin dureros. Sprijinul complet se realizează progresiv, dar în primă etapă se limitează ortostatismul prelungit ca și urcatul-coborâtul scărilor. Câștigul în amplitudine nu pune nicio problemă deosebită. Kinetoterapia activă nu trebuie destinată numai cvadricepsului, ci și a ischiogambierilor. Se lucrează în lanț muscular deschis, împotriva unei rezistențe manuale sau cu ajutorul benzilor, a greutăților pentru picioare și a mingilor, etc.

Faza IV după o artroscopie de genunchi și meniscectomie (după 30 de zile)

Este destinată recuperării activității sportive. Ea nu începe decât dacă genunchiul nu prezintă inflamație și durere, iar forța cvadricepsului este egală cu cea a membrului sănătos.

Publicat: 15 mai 2023, 19:31 Autor: ileana.ghinea Arhiva
Pe aceeași temă