Pe 20 iulie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie. Există o rugăciune specială către acest sfânt, pe care trebuie să spui în această zi, pentru a fi ferit de toate lucrurile rele. Dacă este rostită corect, această rugăciune face minuni pentru cei aflați în suferință.
În fiecare an, pe data de 20 iulie, Biserica ortodoxă îl sărbătorește cu mare fast pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În cinstea acestuia, în calendarul creștin ortodox, această zi este trecută cu cruce roșie. Sfântul Ilie este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți proroci și este considerat făcător de minuni. De obicei, oamenii se roagă la Sfântul Mare Proroc Ilie pentru a aduce ploile, după o perioadă de secetă.
Iată ce rugăciune trebuie să spui pe 20 iulie, de ziua Sfântului Ilie. Dacă este rostită din suflet, te poate scăpa de boli, de dușmani și te poate feri de toate lucrurile rele.
”Ne rugăm ție, Sfânt Ilie, cel care ai fost ridicat la cer într-un car de foc, învrednicindu-te a vorbi cu Dumnezeu pe Muntele Taborului în timpul Schimbării Lui la Față, acum sălășluind în lăcașurile Raiului și stând în fața tronului Împăratului ceresc, auzi-ne pe noi, păcătoșii și nevrednicii, care în ceasul acesta stăm în fața sfintei tale icoane și cu umilință alergăm către mijlocirea ta.
Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă duhul pocăinței, al izbăvirii de păcate și cu Atotputernica Sa bunăvoință să ne ajute să ne îndepărtăm din calea păcatului, îndrumându-ne spre lucrul bun. Să mijlocești pentru noi, Sfinte Ilie, să fim sănătoși, noi, copiii și părinții noștri. Să ne ajuți să fim de folos aproapelui nostru când acesta este la ceas de boală, de cumpănă sufletească și sufocat de datorii. Ne rugăm ție, Prorocule Făcător de Minuni, să-i îndepărtezi din calea noastră și a familiei noastre pe cei care nu țin seamă de rânduielile Sfintei Biserici și de poruncile Domnului. Amin!”.
Sfântul Ilie era fiul preotului Sovac, din Tesvi, și la nașterea sa, tatăl său a văzut cum mai mulți oameni îmbrăcați în alb l-au înfășurat pe prunc în scutece de foc și i-au dat să mănânce o flacără. Sfântul Ilie a avut o viață exemplară, cu post și rugăciune. A apărat cu toate puterile sale creștinismul, iar în timpul regelui Ahab a pornit o secetă cumplită, astfel încât atât animalele, cât și oamenii mureau de foame.
Toate acestea au fost făcute în speranța că oamenii din Israel se vor întoarce cu fața către Dumnezeu. Sfântul Proroc a fost trimis de Dumnezeu dincolo de Iordan, unde era hrănit de corbi, iar setea și-o potolea cu apa din cascadă. Sfântul Ilie nu a trecut la cele veșnice, ci s-a înălțat la cer cu o căruță de foc trasă de cai.
În popor, se crede că Sfântul Mare Proroc Ilie păzește recoltele, iar atunci când apar fenomene meteo ieșite din comun, Sfântul se plimbă pe cer cu căruța lui de foc. În acest fel, îi ocrotește pe oameni de lucrurile rele care ar putea să se abată asupra lor. Acest Sfânt este considerat și ocrotitorul Forțelor Aeriene Române.
20 iulie reprezintă data la care Sfântul Ilie s-a ridicat la cer.