România fierbe! Urmează temperaturi tropicale. Avertismentul ANM

Publicat: 07 aug. 2020, 15:48 Autor: Elena Arhiva
România fierbe! Urmează temperaturi tropicale. Avertismentul ANM

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de caniculã, valabil de joi, 7 august, ora 10:00, până sâmbătă, 8 august, ora 21:00.

În intervalul menționat, pe arii extinse în regiunile sudice şi estice vremea va fi caniculară, se vor înregistra temperaturi maxime de 35…38 de grade, iar indicele temperaturã-umezeală va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 07 și 08 august;
Fenomene vizate: caniculă, intensificări ale vântului;
Zone afectate: conform textului și hărții

           Pe arii extinse în regiunile sudice și estice vremea va fi caniculară, se vor înregistra temperaturi maxime de 35…38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități. În jumătatea de sud a țării local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze la rafală în jurul a 55 km/h. În Dobrogea, sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei și local în Oltenia nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade.

Notă: Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și în Câmpia de Vest.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Riscul de insolație, mai ridicat la malul mării

Specialiștii ne recomandă să evităm expunerea directă la soare, mai ales că răcoarea brizei este înșelătoare. Crema de protecție, o pălărie sau o eșarfă nu ar trebui să lipsească din bagajul pentru vacanța la mare.

“Riscă arsuri solare foarte puternice, insolații care duc la dureri, vărsături și alte complicații. Deși avem senzația că bate vântul și ne răcorește, fenomenul este mult mai accentuat și mai puternic, arsurile sunt mult mai accentuate“, spune plutonier major Glăvan Dumitru, salvator SMURD.

 

 

Publicat: 07 aug. 2020, 15:48 Autor: Elena Arhiva
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă