Riscurile la care te expui dacă bei cafea de la tonomat. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Publicat: 14 nov. 2023, 15:25 Autor: Hermina Hagianu Life
Riscurile la care te expui dacă bei cafea de la tonomat. Specialiştii trag un semnal de alarmă

Băuturile de la tonomat sunt la îndemâna oricui. Fie că nu au prea mult timp la dispoziţie sau bani, băuturile atrag zilnic zeci de clienţi. Puţini sunt cei care ştiu însă la ce pericole se expun şi ce efecte nocive au asupra organismului. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi îi sfătuiesc pe cei care îşi încep dimineaţa cu o cafea de la tonomat să aleagă alte alternative.

Automatele sunt o soluție rapidă și ieftină pentru cei care vor să se bucure de băuturi calde la primele ore la dimineții. Aparatele sunt folosite în special de elevi, studenți, dar și de muncitorii care nu își permit să plătească mulți bani pe o băutură din cafenea.

Cu toate acestea, consumatorii nu cunosc riscurile la care se expun atunci când aleg să îşi cumpere o astfel de băutură.

Ce conţin în realitate aceste băuturi

Cafeaua din tonomate este făcută din pulberi solubili, adică un amestec de E-uri. Potrivit specialiştilor, băutura conţine aplatoxine, substanţe care pot fi cancerigene și cadmiu, o substanţă la fel de toxică pentru organismul nostru.

Potrivit producătorilor, o cafea conţine pudră de cafea, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, corectori de aciditate, proteină de lapte, emulgatori, cafea instant şi sare iodată.

Celebra cafea cu lapte (caffe latte) conţine în majoritatea aparatelor: apă, zahăr, lapte praf semidegresat, zer praf, lactoză, cafea solubilă şi urme de soia.

Un pahar de capuccino de la automat conţine şi carboximetilceluloză, un agent de îngroşare din care se face hârtia.

Ce efecte nocive au aceste băuturi asupra organismului nostru?

Potrivit unor studii, băuturile din tonomate sunt absorbite de organismul uman de cinci ori mai greu. Două pahare de cafea pe zi pot duce în timp la formarea de pietre la rinichi. De asemenea trebuie să mai știm și faptul că apa folosită în aceste aparate poate sta chiar şi o săptămână fără să fie schimbată.

Nici igienizarea tonomatelor nu se face întotdeauna corespunzător. Astfel, mii de microbi pătrund în corpul nostru zilnic fără să ne dăm seama.

 

Sursă foto: pixabay

Publicat: 14 nov. 2023, 15:25 Autor: Hermina Hagianu Life
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă