Rețete uitate românești. Ce este și cum se prepară storceagul

Publicat: 16 mart. 2021, 13:36 Autor: Elena Retete & Diete
Rețete uitate românești. Ce este și cum se prepară storceagul

Sorceagul este o combinație specială între ciorbă si supă care se face din specii de sturioni. De departe, este cea mai bună ciorbă pe care o prepară gospodinele din Delta Dunării.

Ingrediente:

200 g cartofi 1 ceapă 1 morcov 100 g smântână subţire 1 ou 1 linguriţă de sare 1 legătură de mărar 1 vârf de cuţit de piper pisat 1 kg carne sturion – morun, nisetru, păstrugă, cegă (sau orice alt peşte mare alb).

Mod preparare

Se pun în 2 litri apă, cu sare şi piper, la fiert morcovul, cartofii, ceapa, mărunt taiate (dar nicicum rase şi nici prin mixer trecute, că nu facem cremă). Se taie carnea de peste (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura. Când apa clocoteşte de cinci minute se pune şi pestele la fiert. Se bate smântâna cu oul şi cu o cana de apă. Se toaca mărarul. După un sfert de oră de fiert se adaugă smântâna şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă într-un clocot.

Storceagul se poate face şi cu şalău, şi cu ştiucă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare.

Ciorbă de fasole

Şi pentru că a început postul paştelui, Ciao.ro vă propune o reţetă de ciorbă de fasole, numai bună de gătit în această perioadă.

Ciorbe de post manastiresti- Ciorba de fasole de post, cu ceapa si paine langa
Ciorba de fasole de post e delicioasa cu ceapa de apa

Ingrediente:

500 g fasole boabe
o ceapă mare
un morcov mare
o ţelină mică
un pastarnac
o rădăcina pătrunjel
câteva boabe de piper
un ardei gras roşu
o linguriţă boia de ardei dulce
un praf de cimbru uscat
sare
4 linguri ulei
leuştean

Mod de preparare:

Pentru patru porţii se folosesc 500 grame fasole cu bobul mic. Se pune la înmuiat pentru câteva ore, pentru a scurtă fierberea. Fasolea se fierbe schimbând de trei ori apa. Nu se adaugă niciodată apă rece pentru procesul de fierbere.

Fasolea trebuie să fiarbă la foc mic, timp îndelungat, cu vasul acoperit. Secretul bucătarilor cu experiență este adăugarea boabelor de piper, atunci când ciorba de fasole fierbe. Îi va da o savoare deosebită!

După ce am schimbat cele trei ape, punem legumele tăiate în felii mari şi ceapă şi lăsăm fasolea să fiarbă la foc mic împreună cu ele vreme de 30 minute. Când boabele încep să se strivească uşor, punem ardeiul tocat şi boiaua de ardei.

Citeşte şi: Rețete de post delicioase. Cum să prepari Imam Baialdî – un preparat turcesc fabulos

Sursa foto: Pinterest, Arhiva Ciao

Publicat: 16 mart. 2021, 13:36 Autor: Elena Retete & Diete
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă