Ștevia este una dintre plantele pline de vitamine și beneficii, primăvara fiind sezonul în care o poți găsi peste tot în piețe sau magazine. Mâncarea de ștevie este un preparat plin de vitamine.
Ştevia se spală şi se pune la fiert în apă clocotită, cu sare. Se lasă 10 – 15 minute şi se reţine o cană din zeama în care a fiert. Ceapa se taie mărunt, usturoiul se zdrobeşte şi se călesc amândouă într-o cratiţă cu untdelemn încins. Se adaugă făina şi zeama în care a fiert ştevia. Ştevia se toacă mărunt şi se adaugă peste ceapă. Se lasă până se încorporează bine, iar la sfârşit, gustul se potriveşte cu sare şi piper.
Mâncarea de ştevie se poate servi cu pilaf de orez sau cartofi natur.
Citește și: Rețete de post delicioase. Cum să prepari ciorbă de burtă de post. Secretele marilor chefi sunt dezvăluite
– două legături de ştevie;
– două legături de lobodă;
– o legătură de ceapă verde;
– doi morcovi;
– un pastarnac;
– 4 linguri de orez;
– suc de roşii;
– borş ori sare de lămâie;
– verdeţuri la alegere (pătrunjel, leuştean, mărar);
– piper;
– sare;
– ouă şi smântână (opţional – pentru cei care nu ţin post).
Pentru început, spală bine frunzele de ştevie, lobodă şi ceapă verde – pe care o vei tocă şi o vei pune la fiert împreună cu rondelele de morcov şi pastarnac. După aceea, adaugă trei linguri de orez în compoziţie şi presară sare şi pier.
Când observi că orezul este aproape fiert, pune frunzele de ştevie şi lobodă mărunţite. După 3-4 minute, toarnă sucul de roşii şi borşul ori pune sarea de lămâie. Mai lasă ciorbă de ştevie şi lobodă să fiarbă încă 5 minute la foc mic.
Sursa foto: Arhiva Ciao