Masa de Crăciun e completă doar atunci când e pregătit și desertul tradițional preferat al românilor, și anume cozonacul.
Chef Sorin Bontea, juratul emisiunii Chefi la cuțite, ne dezvăluie secretele unui cozonac pufos, crescut și savuros.
Pentru a obține un cozonac ca la carte, cu umplutură bogată și delicioasă, ai nevoie multă răbdare și ingrediente de calitate. Chef Sorin Bontea ne învață cum să facem un cozonac, pas cu pas, evidenținând cât de ușoară e rețeta și că fiecare dintre noi o poate pregăti.
-1 kg făină
-350 g zahăr
-8 gălbenușuri
-coaja rasă de la o lămâie
-coaja rasă de la o portocală
-50 ml de ulei
-1/2 linguriță de sare
-14 g de drojdie uscată
-o esență de vanilie
-un pachet de unt
-1 litru de lapte cu 3,5% grăsime
-150 g de zahăr
-8 albușuri
-80 g cacao
-250 g nucă pisată
-25 ml esență de rom
Se pune laptele la încălzit, aproximativ 400 ml. Într-un bol se amestecă ingredientele uscate, adică făina, drojdia, coaja de lămâie și coaja de portocală. După ce se amestecă ingredientele, faceți în mijloc o gaură. Separat gălbenușurile de ou se amestecă cu sarea până se omogenizează. Se topesc 150 g de unt.
Zahărul se dizolvă în laptele cald, amestecând constant până se topește zahărul. Peste ingredientele uscate de adaugă esența de vanilie, ouăle amestecate cu sarea și laptele în care s-a topit zahărul. Toate aceste ingrediente se amestecă până când aluatul capătă consistență.
Separat se amestecă uleiul cu untul topit. Când coca s-a omogenizat bine, adăugăm untul amestecat cu uleiul, puțin câte puțin. Se frământă aluatul cu mâinile până se încorporează uleiul și untul.
Pentru a obține un cozonac pufos și fraged, care se rupe fâșii, trebuie să frământați de mai multe ori coca pentru a-i da mult aer. Aluatul se lasă la crescut o oră și jumătate, dar la fiecare jumătate de oră se mai frământă puțin și se împăturește.
Până crește aluatul, puteți pregăti umplutura de cozonac. Albușurile se bat spumă cu zahărul, obținând o bezea. Apoi se adaugă cacao, nuci și esența de rom. Coca gata cresuctă se împarte în două. Fiecare jumătate se împarte și ea în două.
Întindem una dintre cele 4 bucăți într-un dreptunghi. Compoziția se împarte și ea în 4 și se întinde pe foaia în formă de dreptunghi. Foaia se rulează și se repetă același lucru și la celelalte 3 foi.
Se împletesc câte 2 rulori, tava se unge cu ulei și se așează cozonacul în tavă. Trbeuie lăsat în tavă să mai crească aproximativ 45 minute. Pe deasupra, se unge cozonacul cu un amestec de ou și lapte și puteți presăra și zahăr. Cozonacul se bagă la cuptor pentru 50 minute, la 170 grade.