Reacția medicului Adrian Marinescu, după ce numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a crescut

Publicat: 25 iun. 2020, 15:51 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul ”Matei Balș” a oferit o declarație, după ce astăzi Grupul Strategic de Comunicare a anunțat bilanțul din ultimele 24 de ore, în România.

Ne confruntăm cu o creștere a numărului cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate 460 de cazuri noi infectare, iar 10 persoane și-au pierdut viața, având și alte comorbidități. De asemenea, cifrele s-au raportat la cele peste 12.000 de teste care au fost făcute.

Medicul Adrian Marinescu spune că cifrele sunt ridicate din cauza faptului că numărul de testări a fost mai mare, dar și despre faptul că oamenii nu au respectat regulile impuse de autorități.

„Cu siguranţă că este o situaţie care ar trebui să ne îngrijoreze, dar nu intrăm în panică şi nu este ceva ce nu se poate rezolva. În primul rând, acest număr mare vine în contextul unei testări care este în mod susţinut mai crescută. De fapt, ne interesează indicele de pozitivitate, câte din acele teste se pozitivează. Avem într-adevăr un procent care este peste 3%. Este un procent mai mare, mai exact 3,68, dacă facem un calcul, dar, prin comparaţie cu ceea ce s-a spus, că astfel de creşteri mari au fost de puţine ori în timpul pandemiei, astăzi este explicat plecând de la numărul de testări. (…)

În plus, trebuie să ne gândim că este vorba despre efectele maxime ale relaxării. Practic, vorbim de a treia etapă de relaxare din 15 iunie care începe să se vadă acum. Deci, cumva suntem într-un vârf al îmbolnăvirilor legat de relaxare. Nu are legătură cu vârful îmbolnăvirilor din pandemie. Vorbim de un vârf care este legat strict de măsurile de relaxare”, a explicat medicul.

Medicul Adrian Marinescu: ”Se respectă într-o măsură mai mică decât ar trebui măsurile de prevenţie”

„Eu cred că îngrijorarea se referă la faptul că este clar că se respectă într-o măsură mai mică decât ar trebui măsurile de prevenţie. Asta nu se vede de astăzi, se vede în ultimele săptămâni. Practic, lumea a înţeles şi aici trebuie să găsim un echilibru, că relaxarea vine şi cu o posibilitate de a nu respecta măsurile de prevenţie, lucru care nu este corect”, a spus medicul, potrivit g4media.ro.

Medicul susține că trebuie să facem totul cu prudență

„Ne relaxăm, facem ceea ce avem de făcut – concedii, etc, dar le facem cu prudenţă. Dacă nu vom face asta, nu este vorba doar despre creşterea numărului de îmbolnăviri şi că asta ar însemna mai multe persoane care se internează, mai multe cazuri severe. Dar luaţi în calcul şi contextul european. În contextul european, la noi situaţia a ajuns să fie mai proastă decât în cazul multor ţări din Europa. Asta înseamnă că s-ar putea să avem restricţii la un moment dat de a circula în Europa, asta înseamnă că s-ar putea să ne încurce concediile când vrem noi să le facem. (…)

Şi bineînţeles că numărul de îmbolnăviri mai mare, care se vede totuşi la nivelul spitalelor de boli infecţioase, nu înseamnă că este depăşită capacitatea de internare din România. Vorbim strict despre spitalele care se ocupă de COVID 19, dar asta o să însemne, din păcate, o presiune mai mare inclusiv la nivelul serviciilor de terapie intensivă şi implicit va duce şi la un prognostic prost. Eu cred că avem de gândit acum într-un mod constructiv, nu trebuie să percepem lucrurile că intrăm în panică, nu trebuie să ne gândim că vor veni alte restricţii, trebuie realmente să găsim acel echilibru şi să fim mult mai atenţi decât am făcut-o în zilele care au trecut”, a susţinut doctorul.

Ar trebui să existe o scădere a virulenței, dar nu există o dovadă

„În mod logic, ar trebuie să fie o scădere (n.r. – a virulenţei). Spunem în mod logic, pentru că este un ciclu natural al virusului. Numai că nu există o dovadă că lucrul acesta s-a şi întâmplat. Ce trebuie să înţelegem este că virulenţa în niciun caz nu este în creştere, nu asta explică în vreun fel că sunt mai multe îmbolnăviri. În niciun caz. Este vorba strict despre relaxare. Această scădere a virulenţei totuşi nu vine cu nişte dovezi ştiinţifice, deocamdată. Sunt doar presupuneri legate de acel ciclul natural pe care îl are virusul”, a spus Adrian Marinescu.

Publicat: 25 iun. 2020, 15:51 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×