Radiografia de început a noului an școlar pe timp de pandemie: la 5 zile de la deschidere, 300 de școli urmează scenariul roșu

Publicat: 18 Sep. 2020, 08:27 Arhiva

Noul an școlar a început cu probleme în multe părți din țară. Ba chiar 300 de școli urmează, în total, scenariul roșu, la doar cinci zile de la deschiderea noului an școlar 2020-2021.

Potrivit Digi24, În Capitală s-au înregistrat cadre didactice, dar și elevi care s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus, iar Inspectoratul Școlar al Municipiului București așteaptă instrucțiuni de la Direcția de Sănătate Publică, pentru a decide cum se vor desfășura în continuare cursurile. Numărul total de școli care se află în scenariul roșu a ajuns la 300, după ce de la începutul anului școlar până acum (în doar cinci zile), alte 37 de unități de învățământ au trecut la acest scenariu.

Aproape 13.000 de unități de învățământ se află în scenariul verde

În cursul zilei de joi, de exemplu, două unități de învățământ din județul Olt au trecu la cursurile online, deoarece se afla aproape de focarul depistat la Centrul de îngrijire și asistență Spineni. Acolo, 77 de persoane au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, potrivit sursei citate.

Nici în Constanța situația nu este foarte bună, deoarece cinci clase din două școli gimnaziale au intrat în scenariul roșu. Un profesor a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.

Totuși, la nivel național, 558 de școli au aderat și ele la scenariul verde, acolo unde elevii vin fizic la școală. Astfel că, aproape 13.000 de unități de învățământ se află în scenariul verde, arată Digi24.

La 5 zile de la începerea noului an școlar, ”semaforul cursurilor” s-a dezechilibrat

La doar 5 zile de la începerea noului an școlar, ”semaforul cursurilor” s-a schimbat drastic. Astfel că, multe unități de învățământ fie au trecut la scenariul roșu, unde elevii învață exclusiv online, fie au trecut la scenariul verde, iar elevii vin fizic la școală.

Avem următoarele date, potrivit Antena 3:

Scenariul verde: în data de 14 septembrie 2020, 12.423 de unități școlare erau la ”semaforul verde”. Pe 17 septembrie 2020, numărul a crescut la 12.981.

Scenariul galben: în data de 14 septembrie 2020, 4915 de unități școlare erau la ”semaforul galben”. Pe 17 septembrie 2020, numărul a scăzut la 4375.

Scenariul roșu: în data de 14 septembrie, 262 de școli erau la ”semaforul roșu”, iar numărul a crescut la 300, în data de 17 septembrie.

Mesajul președintelui Klaus Iohannis, la trei zile de la începerea noului an școlar

”La începutul acestei săptămâni, au reînceput școlile. În cea mai mare parte, cu prezenta fizică a copiilor în clase. Nu peste tot, însă, unitățile de învățământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional să se poată derula în bune condiții.

Fac un apel la directori să se adreseze fără rezerve în această perioadă atât autorităților locale, cât și inspectoratelor școlare județene cerându-le toate resursele de care au nevoie și clarificările necesare. Mă refer la suplimentarea cu personal, inclusiv medical, acces la resurse tehnologice pentru predarea online cât și materiale igienico-sanitare.

În sprijinul școlilor, am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, auxiliare, precum și pentru pozițiile de asistenți și medici în școli.

Le solicit tuturor primarilor, CJ și ISJ să soluționeze cu prioritate problemele existente din fiecare unitate de învățământ. Totodată, am cerut Guvernului României ca la finalul primelor 2 săptămâni de școală să facă o evaluare completă a situației la nivel național, să prezinte care sunt vulneralibitățile dar și soluțiile necesare.

Educația trebuie să continue, iar asta depinde atât de autoritățile naționale cât și de cele locale”, transmite președintele.

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 1679 de noi cazuri de îmbolnăvire

Până ieri, 17 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 108.690 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.679 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Până ieri, 4.312 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.960. Dintre acestea, 460 sunt internate la ATI. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.160.669 de teste. Dintre acestea 24.025 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.292 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.733 la cerere.

Publicat: 18 Sep. 2020, 08:27 Arhiva
Pe aceeași temă