Fostul ministru al Educației Mircea Miclea: ”În toamnă ne vom confrunta cu două pandemii”

Publicat: 25 aug. 2020, 09:22 Autor: Andreea Voicu Arhiva

Fostul ministru al Educației Mircea Miclea susține că în toamna aceasta, românii se vor confrunta cu două pandemii: cea a coronavirusului și cea a fricii.

În luna septembrie, anul școlar este pe cale să înceapă. Fostul Ministru al Educației, Mircea Miclea, susține că dacă vor exista măsuri de siguranță bine puse la punct, atunci copiii vor intra în clase, înapoi în băncile școlii, fără frică. ”Prin expunere repetată se va reduce frica”, susține bărbatul.

“Și există deja o tendință, din cauza supraprotecției pe care o asigură părinții în ultimii 10-15 ani. Există date care arată că anxietatea nu numai că a crescut (1 din 3 oameni pe parcursul vieții are o tulburare de tip anxios), dar a și coborât la nivel de vârstă. Incidența cea mai mare nu e la 27 de ani, ca înainte, ci la adolescență. Acest lucru arată că protecția excesivă duce pe termen lung la creșterea anxietății. E firesc ca părinții să-și protejeze copiii, dar excesul de protecție îi va dezavantaja pe propriii lor copii”, avertizează Mircea Miclea, fondatorul școlii în psihologia românească, potrivit g4media.ro.

Ce spune despre redeschiderea școlilor

”Apreciez lăsarea deciziei la nivel local. Este un pas înainte, pentru că permite mai multă flexibilitate. Cred că este un ghid care poate fi îmbunătățit pe măsură ce apar situații concrete.

Aș sublinia că în toamnă nu ne vom confrunta cu o singură pandemie, cea de coronavirus, ci cu două pandemii: pandemia de frică și pandemia coronavirusului. Riscul este ca pandemia fricii să depășească impactul negativ pe care îl are pandemia coronavirusului. E posibil ca părinții să fie extrem de anxioși să-și dea copiii la școală, e posibil ca profesorii să fie extrem de anxioși să intre la clasă și, dacă nu vom scăpa de aceste frici oricât de greu ne-ar fi, atunci anul școlar va fi puternic periclitat, indiferent de cazurile de coronavirus.

Supra-protecția atât din partea părinților, cât și din partea profesorilor, deși pe termen scurt e liniștitoare, pe termen lung accentuează anxietatea.

În sensul că pe măsură ce te protejezi, creierul accentuează pericolul. Dacă ne uităm la cercetările științifice, vedem că expunerea este calea de a scăpa de frică. Cu măsuri de siguranță, dar dacă copiii intră la clasă, atunci se va reduce frica. Prin expunere repetată se va reduce frica”, spune fostul ministru.

Publicat: 25 aug. 2020, 09:22 Autor: Andreea Voicu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă