Proteste la moaștele Sfintei Parascheva! Pelerinii furioși nu respectă regulile impuse de autorități

Publicat: 14 Oct. 2020, 13:20 Arhiva

În faţa Catedralei Mitropolitane din Iași se desfășoară încă de noaptea trecută un protest. Oamenii s-au certat ore în șir cu jandarmii care nu i-au lăsat să intre în biserică să se roage la moaştele sfinte. Pelerinii s-au plâns că au venit degeaba de la sute de kilometri distanță şi le-au cerut acestora să le arate legea care le interzice accesul în biserică. 

Zona Mitropoliei este împânzită de jandarmi și polițiști, alertați de faptul că numeroși protestatari au anunțat că să se închine la Sfintele Moaște.

Deși autoritățile au anunțat faptul că în catedrală, până pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul în municipiul Iași, au venit și oameni de la distanțe mari care au încercat să intre și să forțeze filtrele unde se fac verificări ale actelor de identitate.

Din câte se pare, jandarmii au încercat să aibă o abordare blândă și rațională și nici nu i-au sancționat pe cei care au protestat vehement în fața catedralei, deși mulți dintre ei nu purtau nici măcar mască. Jandarmii au dat până acum doar câteva avertismente după ce au vizionat imaginile din timpul protestelor, potrivit Digi24.

”- Dumneavoastră ca jadarm aveţi obligaţia să vă prezentaţi când ne legitimaţi şi să ne spuneţi şi nouă legea şi să ne-o şi arătaţi … Legea! Că  numai legea…

– Dar dumneavoastră de ce nu puteţi să…

– Pentru că eu am adeverinţă că n-am voie să port mască din cauza unor boli care mă fac…

– Dar ştiţi că este pentru protecţia dumneavoastră şi a celorlalţi…

– Eh, uite nu vreau să mă protejez. Deci, suntem la un metru distanţă cât spune domnul Tătaru.

(…)

– Daţi-ne! Aveţi obligaţia să ne arătaţi hotărârea! Păi, ce faceţi, plecaţi? Daţi-ne hotărârea conform căreia noi nu avem dreptul să intrăm în… De ce nu daţi hotărârea? Aveţi obligaţii, că noi vă plătim!

(…)  

– Daţi, domn’e, drumul oamenilor să se ducă, că nu vă face nimeni nimic! Nu a venit nimeni să se bată! Nu a venit nimeni să se înjure! A venit să se roage! E o sărbătoare naţională! Am venit 700 de km, din Arad!

– Bănuiesc că aţi fost informaţi înainte.

– Nu! Dumneavoastră trebuie să fiţi informat că Dumnezeu e deasupra dumneavoastră!”, este dialogul dintre câțiva pelerini și jandarmi.

Publicat: 14 Oct. 2020, 13:20 Arhiva
Pe aceeași temă