Prof. Alexandru Rafila, despre vaccinul împotriva coronavirusului. Ce se va întâmpla în luna decembrie

Publicat: 29 Oct. 2020, 08:30 Arhiva

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul împotriva noului coronavirus. Acesta trebuie păstrat în condiții foarte stricte, transmite reprezentantul României la OMS.

Reprezentantul României la OMS, dr. Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinul împotriva noului coronavirus. Acesta va necesita o logistică extraordinară, mai ales că în condițiile în care de la producere până la administrare nu pot trece mai mult de 17 zile.

„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități – este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe domnul Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România – să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct”, a spus Rafila la Digi24.

Alexandru Rafila, despre vaccinul anticoronavirus

Vaccinul are nevoie de condiții extrem de speciale: trebuie ținut la minus 80 de grade și rezistă până la 17 zile.

„Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.

Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a adăugat el.

„În SUA s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari. Așa că dl ministru ar trebui să catagrafieze populația care trebuie să fie vaccinată imediat și să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic și mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”, a continuat medicul.

Publicat: 29 Oct. 2020, 08:30 Arhiva
Pe aceeași temă