Povestea fascinantă a lui Dragos Asaftei, fotograful preşedintelui României. Cum a ajuns un tânăr student să fie angajat de şeful statului

Publicat: 06 Feb. 2020, 11:01 Life

De dimineaţă, pe ”peretele” de Facebook al multor bucureşteni tronau fotografii absolut superbe, cu imagini de noaptea trecută, din Bucureştiul sub zăpadă. Autorul fotografiilor este nimeni altul decât Dragoş Asaftei, un tânăr care face minuni din spatele camerei foto și despre care foarte puțini știu că este fotograful oficial al președintelui României. 

„A devenit deja o tradiție să fotografiez Bucureștiul în miez de noapte, în timpul primei ninsori zdravene din fiecare sezon. Fac asta din 2014 și de fiecare dată simt aceeași bucurie. Preț de câteva ore, cam de pe la 2 noaptea și până la 4-5 dimineața, Bucureștiul e complet liniștit. Vezi orașul așa cum nu o mai poți face niciodată iarna asta.

Încă nu sunt formate mormanele de zăpadă de pe marginea străzilor, zăpada se așterne frumos peste tot și ai toate șansele să te întâlnești cu niște priveliști unice în an. Iarna dintre 2019 și 2020 n-a fost prea darnică cu zăpadă. Probabil că asta a fost prima, dar și ultima ninsoare din acest sezon.

Toiul nopții m-a prins traversând Bucureștiul de la Arcul de Triumf spre centru, apoi înapoi în nord, când pe străduțe, când pe bulevardele mari, dar tot goale. Doar plugurile mai opreau puțin din liniștea dată de fulgii mari de zăpadă”, a scris Dragos pe blogul său în această dimineaţă.

Însă, Dragos e mai mult decât un artist care îşi încântă publicul cu arta sa fotografică. Dragoş Asaftei e de mai bine de 5 ani, fotograful preşedintelui României!

„Dragoş Asaftei, noul fotograf oficial al preşedintelui, s-a dus cu emoţii la interviul care urma să îi decidă viitorul. Spera doar să reuşească să convingă staff-ul preşedintelui să îşi petreacă o zi, o singură zi, la Palatul Cotroceni, fără nici o idee că de fapt i se va propune cu totul altceva. In după-masa aia i s-a propus să devină fotograful oficial al preşedintelui Klaus Iohannis, zi de zi.

M-a sunat imediat ce a ieşit din întâlnire ca să îmi dea vestea. Pentru mine nu a fost o surpriză, abia aşteptam să aud cum va reacţiona la aflarea noului job. Nu avea voce, nu mai avea cuvinte şi simţeam de la 300 de km depărtare cum îi tremură picioarele de emoţie. Doar după două zile şi-a revenit şi şi-a dat seama ce urma să se întâmple.

Dragoş este acum cel ce face legătura dintre cel mai puternic om din România şi noi, restul lumii. Responsabilitatea este imensă pentru un tânăr de doar 21 de ani dar cred în el aşa cum am crezut şi în urmă cu doi ani, şi cu trei, şi atunci când era încă minor. Dragos Asaftei a pus umărul în proiectele ce le-am organizat în ultimii ani. Fotografiile lui dau imagine proiectelor precum MySibiu.eu sau Centrul Cultural al Diversităţii Europene. Tot el a fost cel care ne-a arătat munca în imagini în broşurile de promovare turistică distribuite în toată lumea şi la expoziţii foto din Bucureşti”, scria în 2015 unul dintre apropiaţii fotografului preşedintelui, despre tânărul fotograf.

Prima fotografie făcută de Dragoş Asftei în calitate de fotograf prezidenţial 

Cine este Dragoş Asaftei

„Am descoperit că-mi place fotografia după ce am trecut prin multe alte încercări. Aveam vreo 7 ani când am început cu înotul, de care m-am ținut până la 10. Între timp am trecut pe la cursuri de pian de vreo trei ori, cel mai mult am rezistat un an. După am făcut 3 luni de chitară, câteva luni de desen pe lemn și, în final, o zi de vioară. Nimic nu se prindea de mine. Îmi plăceau, dar parcă nu erau ce trebuie și nu-mi dădeau motivația de care aveam nevoie.

Sunt din Odorheiu-Secuiesc de loc, un oraș mic, cochet, de care sunt tare mândru. N-aveam multe locuri în care să fotografiez, însă făcusem din asta o provocare. Timp de un an sau mai mult, am ieșit zi de zi la fotografiat în același parc din oraș. Scopul? Să obțin zilnic o fotografie diferită. A fost provocarea care m-a învățat să fiu mai creativ și să găsesc o perspectivă diferită în locuri pe care le știam deja cu ochii închiși.”, scrie Dragos Asaftei pe blogul său.

 

Publicat: 06 Feb. 2020, 11:01 Life
Pe aceeași temă