Ploaia de stele Geminide. Când au loc Geminidele și de unde vor fi observabile din România

Publicat: 13 dec. 2019, 12:27 Autor: Andreea Voicu News

Ploaia de stele Geminide. Când va avea loc fenomenul astral și ce se întâmplă în acel moment.

Ploaia de stele Geminide. Geminidele fac parte dintr-un fenomen astral de mare amploare care va avea loc chiar în noaptea aceasta, între 13 și 14 decembrie. Astfel că planeta Pământ va trece printr-o zonă în care se află cantități enorme de praf care au fost lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon, conform Mediafax.

Ploaia de stele Geminide. Ce se întâmplă, de fapt, în timpul fenomenului astral

Particulele de praf aprind gazul atmosferic și lasă o dâră luminoasă pe cer – așa cum o numim, de fapt, stea căzătoare.

În perioada 14 – 17 decembrie, din constelația Gemini ar veni, de fapt, majoritatea stelelor căzătoare. Dar Geminidele sunt, practic, meteori care se mișcă lent și strălucesc foarte tare.

Ploaia de stele Geminide. Acestea pot fi observate oricând între 4 – 17 decembrie. Punctul maxim va avea loc în data de 14 decembrie, în cursul zilei. Astfel, următoarele două nopți vor fi ”luminate” din acest punct de vedere. Ele vor putea fi văzute de la Observatorul Astronomic.

Ploaia de stele Geminide. Ce spun cei de la Observatorul Astronomic din București

Specialiștii de la Observatorul Astronomic din București oferă sfaturi pentru cei care doresc să meargă să privească spectacolul de pe cer.

”Pentru a vedea stele căzătoare nu exista o direcţie anume în care să priviţi. Secretul este următorul: cu cât vă uitaţi mai mult cu atât veţi vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord.

Geminidele sunt foarte lente aşa că puteţi admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult. O particulă de praf din acest curent întră în atmosferă cu o viteză de 35 km/s. Leonidele (vizibile în noiembrie) au o viteză de 71 km/s iar Perseidele (vizibile în august) 59 km/s. Nu contează dacă vedeţi 5, 10 sau 50 de stele căzătoare în acele nopţi. Ceea ce contează este că v-aţi aflat la momentul şi locul potrivit pentru a observa un fenomen cosmic deosebit”, explică specialiştii de la observatorul bucureştean.

Publicat: 13 dec. 2019, 12:27 Autor: Andreea Voicu News
S-a alăturat presei în anul 2017, inițial începând să capete experiență în trustul Intact Media Group, iar ulterior a făcut…...
Pe aceeași temă
×