Plăcinta cu brânză este un preparat care se gătea chiar și în urmă cu mii de ani. Cu toții ne-am bucurat încă din copilărie de gustul și aroma dulceagă a plăcintei proaspăt scoase din cuptor. Diferitele rețete pentru plăcinta cu brânză au fost păstrate cu sfințenie și date mai departe, din generație în generație.
Cuvâtul ”plăcintă” provine din latinescul ”placenta”, care înseamnă prăjitură, turtă su chiar plăcintă. Istoria acestui preparat este însă una îndelungată. În jurul anului 9.500 î.Hr. egiptenii au fost cei care s-au gândit să prepare ”galettes”. Acest preparat avea o crustă, asemănătoare foilor de plăcintă de astăzi, dar era umplut cu orz, ovăz sau secară și pe deasupra avea miere. Totuși, egiptenii nu au chiar toate meritele. Grecii au fost, de fapt, primii care au făcut un preparat mai apropiat de plăcintele din zilele noastre. Aceștia foloseau făină amestecată cu apă, puneau grăsime și compoziția rezultată se înfășura pe bucăți de carne. Se consideră că în anul 160 î.Hr. romanii au avut ideea de face plăcintă cu brânză, care era considerată o mâncare ce era oferită zeilor. După ce Imperiul Roman a crescut considerabil, rețeta plăcintei cu brânză a făcut înconjurul Europei.
Și în țara noastră, plăcinta cu brânză este un preparat vechi de sute de ani. La sate, acest desert era gătit în special de ”Lăsatul Secului”. În funcție de preferințele fiecăruia, plăcinta cu brânză poate fi sărată și servită ca aperitiv sau dulce, cu brânză și stafide. În Moldova, de exemplu, se fac celebrele ”Poale-n brâu”, desertul tradițional al bucătăriei moldovenești. Mai jos v-am pregătit rețeta pentru a găti pufoasele și aromatele plăcinte specific românești.
Ingrediente aluat:
Ingrediente umplutură:
Mod de preparare:
Făina trebuie neapărat cernută, iar drojdia se dizolvă în lapte călduț amestecat cu zahărul. Facem o gaură în mijlocul făinei, unde punem ouăle, untul și drojdia, după care amestecăm până obținem un aluat pe care să-l putem întinde. Puneți coaja rasă de lămâie și vanilia și frământați aluatul. Acesta trebuie lăsat neapărat la dospit până când își dublează mărimea. În acest timp, pregătiți umplutura. Brânza de vaci trebuie să fie foarte bine scursă. După aceea, o amestecați cu restul ingredientelor. Când aluatul este gata, îl întindeți pe masă și îl tăiați în bucățele pătrate, pe care le umpleți cu brânză. Apoi luați marginile și le lipiți spre mijloc, exact cum ați ridica poalele unei fuste spre brâu, de aici și denumirea acestei plăcinte. Le ungeți cu ou bătut și le băgați la cuptor, care trebuie încins înainte. Sunt gata în aprximativ 20 de minute.
După ce v-am oferit rețeta plăcintei specific moldovenești, nu putem rata o altă rețetă celebră. Este vorba despre cea a Mariei General Dobrescu. Aceasta a publicat rețeta într-o carte de bucate, intitulată ”Dulciuri”, în 1936.
Ingrediente aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare:
Cerneți făina, iar în mijloc faceți o gaură, unde adăugați ouăle, puneți untul, apa, care trebuie să fie călduță, sarea și frământați. Aluatul se împarte în bucăți rotunde, după care acestea trebuie unse cu unt și acoperite. Este de preferat să fie ținute la cald până cresc, aproximativ 20 de minute. Ungeți o tavă cu unt, puneți jumătate din bucățile de aluat, una câte una și ungeți-le cu unt pe fiecare. După ce ați făcut asta, adăugați umplutura de brânză. Aceasta trebuie scursă, apoi amestecată cu ouăle, zahărul, coaja de lămâie și puțină sare. La final puneți restul de aluat, la fel cum ați procedat cu prima parte. Se coc timp de o oră în cuptorul încins în prealabil.