În Romania, potrivit ultimelor informații pesta porcină africană evoluează în 40 de judeţe, cu 541 de focare, din care 10 focare în exploataţii comerciale şi 5 focare în exploataţii comerciale de tip A, anunţă ANSVSA.
În 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în 2 judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în 2 judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici.
De la începutul lunii octombrie au fost înregistrate 41 de focare noi şi au fost stinse 26 focare.
De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectaţi, fluide biologice provenite de la porcii contaminaţi şi prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Din analiza anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate şi a restricţiilor de mişcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.
Cele mai multe focare se află în județul Giurgiu – 235 de focare (dintre care 5 focare exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A) și 292 de cazuri la mistreți și județul Teleorman – 215 de focare în gospodăriile populației și 532 de cazuri la mistreți.
Până la această data au fost despăgubiți 11.848 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 316.159.280 de lei.