Orasul de la tara: comuna cea mai dezvoltata din Romania, unde pretul unei case depaseste 30.000 de euro

Publicat: 30 mai 2017, 10:42 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Drumurile care duc la camp sunt asfaltate
Drumurile care duc la camp sunt asfaltate

La 10 kilometri de Alba Iulia se afla comuna Ciugud, o localitate cu peste 3000 de locuitori. In 15 ani, aceasta a reusit sa devina un model de dezvoltare a zonelor rurale din Romania. Oamenii care locuiesc aici traiesc mai bine decat cei de la oras. Nu doar strazile sunt asfaltate, ci si drumurile comunale, asa incat localnicii merg la camp pe asfalt.

Localitatea este amplasata chiar pe stanga Vaii Muresului, pe Podisul Secaselor, si are sase sate: Drâmbar, Hăpria, Limba, Şeuşa, Teleac şi Ciugud.

In plus, iluminatul stradal se face cu ajutorul unei microcentrale ecologice amplasat pe un deal, unde vantul sufla cu intensitate. În felul acesta, primăria reușește să economisească din bugetul local aproape 12.000 de lei lunar, banii care îi plăteau pentru energia consumată cu iluminatul stradal.

Sediul Primariei Ciugud
Sediul Primariei Ciugud

„Cu toate că trăim la ţară, avem toate condiţiile, poate chiar mai bune decât la oraş. Avem iluminat public gratuit, avem televiziune prin calblu, internet, gaze, apă. Beneficiem de toate condiţiile. Străzile sunt asfaltate, chiar şi cele de ţară”, spune o localnică.

Insa nu doar aceste lucruri ii face pe localnici sa se simta ca la oras.

Ciugudul deţine câteva recorduri greu de egalat fiind prima localitate din ţară cu drumuri agricole asfaltate, cu piste de biciclete în mediul rural, cu internet wireless în spaţiile publice şi iluminat public asigurat cu ajutorul eolienelor. Este, probabil, singura sau printre puţinele localităţi rurale din ţară unde, într-un parc din zona centrală se poate citi pe un panou „internet wireless gratuit“. Tot aici, în imediata apropiere se află o staţie de autobuz delimitată de restul şoselei pentru siguranţa călătorilor, proiect ce va fi replicat în toate satele comunei.

Locuitorii din Ciugud sunt tot primii din România care şi-au putut plăti impozitele şi taxele locale pe internet. De asemenea, pot să solicite eliberarea unui document tot cu ajutorul internetului. Proiectul a fost derulat tot din fonduri europene prin intermediul Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Ciugud-Berghin şi a avut o valoare de aproape 500.000 de lei şi a adus beneficii ambelor comune.
Primarul comunei
Primarul comunei
Chiar înainte să existe ghişeul.ro, în 2008, Primăria a achiziţionat o aplicaţie de plată online printr-un proiect Phare. „În primul rând, pentru că nu mai există contact cu funcţionarul, se evită corupţia. În al doilea rând, se câştigă timp, care în ziua de azi e cel mai de preţ lucru al fiecăruia dintre noi. Orice serviciu furnizat de primărie în format online este util. Asta e viitorul”, susţine primarul Gheorghe Damian, conform Adevarul.
 
In comună, proprietăţile nu sunt ieftine însă, ci uneori rivalizează cu cele din Alba Iulia, preţurile pornind de la 30.000 de euro şi chiar depăşind 100.000 de euro. Un metru pătrat de teren care beneficiază de toate utilităţile se vinde cu 15 euro.
„Orice familie care doreşte să-şi construiască un cămin s-ar gândi prima dată unde să-şi găsească liniştea, apoi se gândeşte în cât timp va avea la poartă apa, canalul, telefonia, internetul, iluminatul, drumul asfaltat, trotuarul. Noi am încercat să dezvoltăm infrastructura, să ducem apă-canal, curent chiar şi în zonele unde nu sunt construite case în aşa fel încât să fie zona respectivă atractivă pentru cel care decide să îşi facă o casă“, spune primarul. Strategia de a dezvolta astfel comunitatea a atras copiii sau nepoţii celor din Ciugud, care au început să se întoarcă acasă şi să investească în casele părinteşti, în case noi, iar apoi Ciugudul a devenit atractiv şi pentru alţii.
Publicat: 30 mai 2017, 10:42 Autor: Echipa Ciao.ro News 3
Pe aceeași temă