Secretul comorii din Pestera Cioclovina: cum au fost descoperite mii de podoabe vechi de milenii VIDEO

Publicat: 29 mai 2017, 16:32 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Secretul comorii din Pestera Cioclovina: cum au fost descoperite mii de podoabe vechi de milenii VIDEO

Pestera Cioclovina este una dintre cele mai vizitate din Romania, mai ales vara cand gasesti racoare in zilele caniculare. In urma cu patru decenii a fost descoperit un tezaur impresionant de podoabe vechi de peste 3000 de ani.

Descoperirea arheologica de la Cioclovina este considerata una dintre cele mai importante din Romania si dateaza din Prima Epoca a Fierului, Hallstatt. S-au numarat peste 1000 de margele de cihlimbar, circa 500 de margele de faianta, aproximativ 1.500 de margele de pasta de sticla albastra si doua psalii specifice din corn de cerb.

”Nu este exclus ca toate aceste obiecte sa fi servit la impodobirea unui harnasament de parada. In aceeasi pestera s-au gasit si cateva fragmente ceramice din aceeasi epoca”, conform specialistilor.

Cel care a descoperit tezaurul este Traian Orghidan, care a si impartasit intreaga poveste in cartea ”Prin pesterile lumii”, scrisa de Stefan Negrea.

”Apa care picura de sus facea unele fatele ale obiectelor de bronz cu rugina verde sa luceasca la fel ca aurul, iar bobitele de chihlimbar ca rubinul. Puzderia de bobite mai mici, verzi, straluceau ca smaraldul. Unde ma aflam? Fara sa iau  nimic m-am intors la colegii mei: ”Am gasit o comoara”, am articulat neconvins. Abia hohotele lor de ras m-au trezit la realitate. Intr-adevar gasisem o comoara autentica. Si, ca sa-i conving, am alergat sa le aduc cateva piese de bronz si un pumn de margele”, povestea Traian in carte.

Publicat: 29 mai 2017, 16:32 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă