Nelu Tătaru: ”Dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua”

Publicat: 07 Jul. 2020, 08:40 Arhiva

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmis un mesaj foarte important pentru toți românii. Nelu Tătaru dorește ca legea referitoare la carantină să fie adoptată cât mai repede.

În condițiile în care Parlamentul nu acceptă mai repede legea respectivă, transmiterea comunitară se va accentua, spune Nelu Tătaru, arată Antena 3. Mai mult decât atât, 550 de pacienți confirmați cu noul coronavirus au ieșit la cerere din spitale, de duminică până luni.

”În acest proiect legislativ am pus în concordanţă legea cu cerinţele CCR. Este o boală transmisibilă, am explicat foarte clar ce înseamnă termenii. După cum vedeţi, la noi este o problemă, la celelalte ţări există carantina. Am explicat ce înseamnă carantină, izolare, ce înseamnă epidemie, pandemie, risc epidemiologic crescut, ce înseamnă carantinarea unei anumite zone, ce înseamnă efectiv tot ce ar trebui să existe într-un proiect de lege pentru a putea gestiona o astfel de criză pandemică”, a afirmat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății speră ca legea să fie adoptată cât mai repede: ”Dacă nu avem nicio pârghie, transmiterea comunitară se va accentua. Noi sperăm ca acest proiect legislativ să treacă de Parlament într-o săptămână – o săptămână şi jumătate şi să avem o lege care să ne permită să ne continuăm activitatea şi lupta cu pandemia”.

”Noi ne aflăm în momentul în care pacienţi pozitivi, asimptomatici sau nu, sunt externaţi pe propria răspundere. Ei trebuie să considere că răspunderea este pentru întreaga populaţie”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Ce spune Ministrul Sănătății despre noul an școlar

Fiecare etapă referitoare la pandemie va fi gestionată, spune Nelu Tătaru. De asemenea, Ministrul Sănătății îi îndeamnă pe oameni să fie precauți.

„Ne vom gestiona perioada de vară, vom evalua fiecare etapă, și aproape de septembrie vom vedea care e situația. La sfârșitul lunii august vom ști ce vom face în septembrie”, a afirmat Nelu Tătaru la Digi 24.

„La început unii s-au temut și situația a fost gestionată. Acum am luat-o de la capăt. Marea parte rămâne angrenată, multe mesaje ne spun unde e răbdarea pe care am avut-o. Le explicăm celor de la horeca, le-am spus că nu toți trebuie să plătim pentru cei care nu respectă regulile. Sunt oarecum dezamăgit de o parte a populației, pe care nu o vedeam atât de vitează în martie-aprilie. Ajunseserăm la o transmitere de 0,6-0,7. Amânarea relaxării de la 1 iulie e un semnal pentru toată lumea. Dacă nu se gândesc la guvern și corp medical, vom ajunge ca sănătatea acestui popor să fie pusă în pericol”, a mai spus Nelu Tătaru.

Publicat: 07 Jul. 2020, 08:40 Arhiva
Pe aceeași temă