Nelu Tătaru: ”Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare mizând şi pe un spirit civic. Această vară va fi puţin mai neobişnuită”

20 06. 2020, 10:27

Ministrul Sănătății a mers vineri în vizită la Spitalul de Urgențp Focșani, acolo unde a discutat cu managerul unității despre cum merge gestionarea cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus. În ultimele zile, în România a fost o explozie de cazuri de infectare cu virusul venit din China.

Nelu Tătaru susține că panta descendetă încă nu a ajuns la sfârșit, ba chiar de la 1 iulie speră să se dea o altă măsură de relaxare, iar din 15 iulie să ”ne gândim la o viață cvasi-normală”, conform Adevărul.ro.

”În Vrancea creşterile sunt ca în celelalte judeţe, într-un context în care suntem în a patra zi cu peste 300 de cazuri la nivel naţional şi peste 180 de cazuri la terapie intensivă. În Vrancea aveţi şi acel focar de la Dumbrăveni. Rămâne să gestionăm tot ce avem, Focşani, Dumbrăveni şi Adjud. Sper ca în perioada următoare, după a treia perioadă de relaxare, să revenim la numărul de cazuri în scădere. Aici nu trebuie să acţioneze doar autorităţile, ci şi populaţia civilă. Am recurs la al treilea val de măsuri de relaxare mizând şi pe un spirit civic şi respectarea unor condiţii. Încă nu am terminat panta descendentă. Sperăm la 1 iulie să dăm o altă măsură de relaxare iar după 15 iulie, începutul lunii august să ne gândim la o viaţă cvasi-normală, dar depinde numai de noi”, a spus Ministrul Sănătății.

Totodată, se va face o reevaluare la Direcția De Sănătate Publică. La ATI, nu sunt toate paturile ocupate, iar Ministrul Sănătății consideră că există o ”gestionare corectă a tot ce înseamnă patologie poate da și răspunsul la evoluția ulterioară”. Oamenii trebuie să se obișnuiească cu transmiterea comunitară și trebuie să se pregătească momentul ”toamnă-iarnă”. Totul ține de cum va decurge de acum înainte totul.

”Se va face reevaluare la DSP la tot ce înseamnă caz confirmat, anchetă epidemiologică, gestionarea situaţiei din Secţia de boli Infecţioase şi Terapie Intensivă. În acest moment avem posibiitatea de ventilare mecanică, nu sunt încă toate paturile ocupate, consider că o gestionare corectă a tot ce înseamnă patologie poate da şi răspunsul la evoluţia ulterioară. Trebuie să ne obişnuim cu această transmitere comunitară, dar subliminală, accentuată şi cu creşteri sporadice de cazuri, dar trebuie să pregătim momentul toamnă-iarnă într-un context care ţine efectiv de noi”, a continuat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: ”Spitalul este o unitate medicală în slujba comunității”

”Am discutat şi de acel Real Time PCR, voi face şi nişte evaluări şi deciziile vor fi în concordanţă cu evoluţia dar şi cu necesitatea acestui spital. Activitatea decurge normal în acest moment, eu sper să decurgă în continuare. De altfel, am atras şi atenţia astăzi că spitalul este o unitate medicală în slujba comunităţii, nu vreau să văd cozi pe la poartă, nu vreau cozi la uşă, activitatea medicală trebuie să se reia, chiar dacă suntem într-un context Covid.

Am discutat şi despre suplimentul financiar. În ultima perioadă, numărul şi categoriile care primesc acest supliment s-a modificat progresiv şi în Parlament. Decizia revine managerului unităţii, noi nu facem decât prin Casa de Asigurări şi Ministerul Sănătăţii să putem elibera filele de buget pentru aceste sume”, a mai spus Ministrul.

Ne așteaptă o vară neobișnuită, spune Nelu Tătaru

Vara aceasta va fi, cu siguranță, ”anormală” pentru toți, din cauza pandemiei de coronavirus care s-a răspândit la nivel mondial. Mai mult decât atât, un vaccin se obține greu și se păstrează la fel de greu.

”Această vară va fi puţin mai neobişnuită, trebuie să trăim cu o transmitere comunitară încetinită iar managerii de spitale trebuie să ştie că va fi o vară în care trebuie să agonisim. Să avem rezerve, resurse, personalul medical să fie pregătit. Dacă va exista sau nu un al doilea val, vom vedea în toamnă”, spune Nelu Tătaru.

”Un vaccin se obţine destul de greu, se păstrează greu. Oricum, suntem în tot ce înseamnă studii la acest moment vizavi de un vaccin. La nivelul comunităţii internaţionale a fost o strângere de donaţii la care am participat şi noi, în acest moment sunt discuţii la nivelul Comisiei Europene, suntem angrenaţi în tot ce înseamnă firmă care poate dezvolta un vaccin anticoronavirus”, a conchis el.