Monica Tatoiu, una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din România, a povestit într-un interviu exclusiv despre peripețiile pe care le-a trăit în timpul vacanțelor de lux și ce destinații urmează să bifeze. De asemenea, ea a făcut și o ”radiografie” a situației actuale pe care a generat-o pandemia și a lansat inclusiv un avertiment în privința celor care vor să facă investiții în perioada următoare!
Reporter: Ce vă doriți de la noul an și cu ce gânduri și planuri ați intrat în 2022?
2022 va fi un an dramatic pentru toată lumea. Economic, politic, emoțional. Îmi doresc doar să pot călători. Să nu înceapă confruntări militare care vor bloca mobilitatea.
Sunteți într-o super vacanță! Cu cât timp înainte ați plănuit-o, cât mai stați acolo și ce ați vizitat?
Nu este vacanță. Eu sunt pensionară. Nu prea mai am ce face. Trebuie să îmi inventezi sarcini că să mă pot minți că mai are lumea nevoie de mine. Bonaire este paradisul scufundatorilor. 600 de puncte de scufundare. De schiat nu mai poate soțul meu, cu dansatul e greu cu proteză la sold. Așa că am descoperit scufundările pe care încă le putem face împreună.
Rezervările le fac cu un an înainte. Stau o lună în fiecare an în zonă. Din 27 decembrie până pe 25 ianuarie. E scump pentru un om care nu a avut norocul să aibă o pensie mare și niște oportunități să facă afaceri profitabile. Dar nu iau cu mine nimic când mor, așa că o să cheltui cât mă mai țin încheieturile. S-ar putea și mai ieftin, dar bătrânețea cere confortul de care tinerii nu au nevoie. Am dormit în cort la mare în studenție. Acum nu mă mai țin oasele.
Cât ați cheltuit așa, cu această vacanță, ca pentru început de an?
Deja am făcut rezervarea de cazare și avion pentru anul viitor. Avionul s-a scumpit cu 50% la economy.
Știu că sunteți pasionată de scufundări dar nu v-a fost niciun moment teamă că vă puneți viața în pericol?
Este mai sigur la scufundări decât pe zebră, în București. Dacă ești responsabil și respecți regulile și nu vrei să faci pe grozavul este ca o plimbare în parc.
Ați avut parte și de incidente neplăcute la scufundări?
Am pățit o chestie ciudată. De obicei pleci împotriva curentului la adâncime mai mare și te întorci la adâncime mai mică purtat de curent. Am nimerit la întoarcere tot împotriva curentului cu tancul tot mai gol. Primul moment te panichezi. Periculos. Dacă ești calm, consumi aer mai puțin. Întotdeauna este o soluție. Calmul te salvează în momentele de cumpănă.
Am rămas și în largul mării dusă de curent 3 km și cu Doamne-Doamne lângă mine am scăpat. Câteva minute chiar am reflectat cât de groaznic au murit japonezii în Peru. Unde mai erau și rechini.
Cum v-ați sărbătorit soțul departe de casă?
Noi avem trei zile speciale în excursiile astea, anul nou la ora României, 2 ianuarie aniversarea întâlnirii noastre din 1983, ziua lui Victor, pe 5 ianuarie și, mai nou, aniversarea rezultatului Negativ la PCR. La intrare și la ieșire. Nu cu șampanie că banii pe șampanie se duc pe test. Cu rom agricole de Martique.
Cine a fost cel mai grijuliu și responsabil în relația dumneavoastră?
Noi suntem pragmatici… Suntem parteneri de afaceri în relația cu lumea de afară. Suntem o singură ființă când este vorba de casă și copil. Și primim și dăruim cu patos între noi și doar între noi când este vorba de plăcerile omenești. Și precum Covidul așa, am suferit mutații care ne-au reinventat permanent 38 de ani. Sper că pandemia n-o să țină atât.
V-ați certat vreodată cu soțul dumneavoastră din cauza banilor?
Noi nu ne certăm decât din cauze politice și pe destinații de vacanță. Banii îi gestionează el. Și mă lasă să cheltuiesc cum vreau. Știe că nu exagerez. Niciodată nu face o cheltuială fără să stăm de vorbă la un pahar de vin roșu sec. Decidem împreună! El are mai mult fler ca mine când vine vorba de investiții. Eu sunt mai idealistă.
V-a lipsit ceva anume din mâncarea noastră tradițională în vacanță?
Am plecat cu anafură și agheasmă de la Mănăstirea Pisiota. Așa îmi încep diminețile de când cu pandemia. Nu mă omor eu cu mâncarea. Trebuie să slăbesc 3 kg până plec la scufundări, în martie, în Reunion.
Ce părere aveți de acest Omicron și cât credeți că va mai dura toată nebunia asta a pandemiei?
Omicron este, după mine, ultima fază a pandemiei. Se vede la spitalizări și ATI. Acum problemele mari vor fi criza energetică, criza alimentară și, în 10 ani, criza apei.
Mai scăpăm de ea sau cum credeți că ne mai putem salva?
Nu avem nici o salvare colectivă. Totul este individual. Decidenții politici aruncă lumea în haos și noi cei de la baza vom plăti costurile. Și 2023 va fi greu. Puneți mâna pe carte și învățați să fiți cu jumătate de nas înaintea plutonului. Solidaritatea socială o să fie doar iluzie. De salvat portofelele speculatorilor. Nu există resurse pentru toate cererile.
În anul ăsta nu faceți investiții, nu luați împrumuturi, nu vă schimbați jobul, nu intrați în conflicte. Anul ăsta consolidați ceea ce aveți. Și citiți despre Europa în anii 1933.
Ce vă deranjează cel mai mult acum în România?
În România mă deranjează duplicitatea și demagogia. Politicienii și decidenții au sex „neutru”, nici cu bile elastice nici cu văgăuni umede.
V-ați gândit vreodată să vă mutați definitiv de la noi din țară?
Nu plec din țară decât atunci când mă dau afară. Și o să fac apel!
Ce vă mai doriți de-acum încolo pentru dumneavoastră?
Vreau să mă înscriu la un doctorat în securitate. Dar nu am găsit un conducător.
Aveți un anumit target de atins până la sfârșitul anului 2022? Vă doriți cu ardoare ceva anume până atunci, pe plan personal sau profesional?
Vreau să întâlnesc oameni deștepți de la care să învăț lucruri noi.