Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu pensiile private din România

Publicat: 08 dec. 2023, 17:51 Autor: Alina Nistor News
Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă cu pensiile private din România

Anunțul momentului pentru români! Ministerul Muncii a transmis astăzi, 8 decembrie 2023, informații importante privind Pilonul II de pensii private.

Pilonul II de pensii are un istoric de 16 ani în România și gestionează aproape 25 de miliarde de euro pentru peste 8 milioane de români. Ministerul Muncii dezminte informațiile potrivit cărora ar intenționa să amâne mărirea procentului de bani care se duc către Pilonul II de pensii private: „Având în vedere interesul public manifestat de mai multe publicații legat de un eventual act normativ care ar prevede amânarea creșterii contribuției din Pilonul 2 (de la 3,75% la 4,75%) până în 2026, vă facem cunoscut că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu a elaborat și inițiat un astfel de demers și nici nu a primit spre analiză vreun astfel de proiect”, a transmis instituția.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a transmis, la rândul său, că nu se va amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Oficialul a adăugat că aceste zvonuri și speculații nu aduc niciun beneficiu: „Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculaţii şi pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculaţii şi zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, a scris el pe Facebook.

Unii pensionari vor primi 1.500 de lei în plus la pensie

Vești bune pentru unii dintre pensionari! Aceștia vor primi şi 1.500 de lei în plus la pensie, după majorările din 2024. Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii (CNPP), a luat exemplul unui pensionar român cu o pensie deloc mică, cu un stagiu de cotizare mare şi multe puncte de contributivitate. În acest caz, a rezultat o creştere a pensiei de mai mult de 1.500 de lei.

„Luăm exemplul unui bărbat profesor pensionar, cu o pensie mare şi cu un stagiu de cotizare foarte mare, de 44 de ani și opt luni şi 22 de zile. Am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard de pensionare. Are 91 de puncte de contributivitate și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în decembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar pensia crește la 7.471 lei. Apoi, de la 1 septembrie, va ajunge la 8.216 lei”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Astfel, de la pensia din prezent de 6.563 lei, acest profesor va ajunge după cele două majorări din 2024, la o pensie de 8.216 lei, ceea ce înseamnă o creştere de circa 1.500 de lei, mai exact 1.653 de lei, potrivit Antena 3.

În plus, după noua formulă de calcul, la cele 91 de puncte pe contributivitate, îi mai revine un punctaj de 10,1 puncte de stabilitate, punctele bonus și ajunge la 101 puncte. După aceea se înmulțește cu viitoarea valoare a VPR-ului și ajungem la o creștere de 25% va avea pensia 8.216 lei.

SURSA FOTO: Arhivă CIAO

 

Publicat: 08 dec. 2023, 17:51 Autor: Alina Nistor News
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă