Meteo România. Cod portocaliu de averse torențiale și descărcări electrice în mai multe județe din țară

Publicat: 12 Jul. 2020, 16:08 Arhiva

Meteo România. Specialiștii au emis mai multe coduri galbene și portocalii de vreme rea în multiple județe din țară. În următoarele ore, vremea se va înrăutăți, anunță meteorologii.

Meteorologii au anunțat faptul că până diseară la orele 18:00, mai multe județe din țară se află sub cod galben și cod portocaliu de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii, grindină și intensificări puternice ale vântului cu rafale de până la 70…90 km/h.

Avertizare meteo – cod galben

Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 12:00 – 12 iulie, ora 18:00.
În intervalul menționat, în Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Avertizare meteo – cod portocaliu

Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 14:00 – 12 iulie, ora 18:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: județele Covasna, Harghita, Brașov, precum și în zona de munte a județelor Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș;

În județele Covasna, Harghita, Brașov, precum și în zona de munte a județelor Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeșvor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp.

Notă: În județele Mehedinți, Dolj și Olt, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55…65 km/h.
În regiunile vestice, nordice și centrale vremea se va răci semnificativ, dar în cele sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități.

Cod galben și cod portocaliu de vijelii și averse torențiale în mai multe județe din țară

Mesaj 2 – Avertizare meteo – Cod galben

Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 10:00.
În intervalul menționat, în Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, estul și sud-esul Transilvaniei și local în Carpații Orientali și Meridionali, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Notă: Pe parcursul zilei de luni, 13 iulie, în regiunile estice și sud-estice, vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 55…65 km/h.
În sud și sud-est, vremea se va răci accentuat.

Avertizare meteo – cod portocaliu

Interval de valabilitate: 12 iulie, ora 18:00 – 13 iulie, ora 02:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Covasna și în zona de munte a județelor Argeș și Brașov;

În județele Vrancea, Galați, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Covasna și în zona de munte a județelor Argeș și Brașov,vor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp.

În Sud-Est, vremea se va răci
Publicat: 12 Jul. 2020, 16:08 Arhiva
Pe aceeași temă