Mesajul unui ginecolog pentru femei: „Cancerul la san exista!” Ce recomandari face tuturor

Publicat: 22 sept. 2018, 16:30 Autor: D. C. Life

Un medic ginecolog atrage din nou atentia asupra cancerului la san, boala des intalnita la femei.

Mesajul unui ginecolog pentru femei este menit sa le determine sa mearga des la control. Dr. Irinel Giuvelea este medic specialist obstetrică-ginecologie la una din cele mai mari clinici private din București. A consultat recent o pacienta care se afla intr-o stare deplorabila.

A postat mesajul in speranta ca va trage un semnal de alarma in randul femeilor. Si asa le va convinge ca e important sa mearga cel putin la un control pe an:

”Am consultat acum o doamnă în vârstă de 50 de ani cu un cancer la un sân și metastaze generalizate, plămâni, ficat, oase, cerebral. N-aș vrea să descriu cum arată. cum respiră sau cum se mișcă din cauza durerilor… Îngrozitor este prea puțin spus. I-am făcut un papanicolau și în timp ce-i recoltam mă gândeam dacă mai apuc să o văd să-i interpretez rezultatul… După ce a ieșit din cabinet m-am dat cu capul la propriu vreo 20 de minute de cel mai apropiat perete. Doamnelor, cancerul la sân există și se moare din cauza lui chiar și la vârste tinere… Veniți la consultație sau măcar palpați-vă sânii singure și veniți dacă simțiți ceva în neregulă!

M-as bucura mult ca in urma postarii mele din cursul diminetii, femeile sa mearga la medic cu constientizarea faptului ca facand asta pot castiga viata. Si da, stiu ca nu toata lumea isi poate permite un consult la privat; pentru asta voi lasa aici numele cabinetului medical unde eu fac consultatii gratuite, cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Centrul medical Panduri, strada Prof dr Ioan Atanasiu 34”, scrie dr. Giuvelea pe Facebook.

Simptome cancer de san:

Un nodul la sân, care se simte la palpare ca o zona îngroșată sau diferită de țesutul din jur.
Schimbări ale sânului – dimensiune, formă.
Schimbări în aspectul pielii de la nivelul sânului.
Schimbări în aspectul mameloanelor.
Schimbpri la nivelul areolei mamare – pielea se ”cojește”, este uscată, etc.
Scurgeri mamelonare

Screening pentru cancerul de san:

Între 20 și 30 de ani – un control anual.
Între 30 și 40 de ani – un control anual și o ecografie mamara anual.
Intre 40 si 50 de ani – un control anual și o mamografie bilaterală anual.
Dupa 50 de ani – un control anual și o mamografie bilaterală anual.

Sursa: unica.ro

Publicat: 22 sept. 2018, 16:30 Autor: D. C. Life
Pe aceeași temă