Medicul Alexandru Rafila, despre șansele unei carantine totale: „Soluţia nu e să impui lucruri care sunt şi mai greu de respectat”

Publicat: 11 mart. 2021, 09:35 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
Medicul Alexandru Rafila, despre șansele unei carantine totale: „Soluţia nu e să impui lucruri care sunt şi mai greu de respectat”

Medicul Alexandru Rafila face primele declarații despre noile restricții care au intrat în vigoare. Acesta este de părere că autoritățile ”iau măsuri foarte stricte pe care oamenii nu le respectă”.

Alexandru Rafila a declarat, miercuri seara, la „Marius Tucă Show”, de la Aleph News, că restricţionarea circulaţiei după ora 22.00 se explică prin dorinţa de a scurta timpul de interacţiune între oameni, la fel cum Franţa a interzis ieşirile după ora 18.00. Pe de altă parte, spune Rafila, autorităţile iau măsuri foarte stricte pe care oamenii nu le mai respectă din cauza oboselii pandemice: „Soluţia nu e să impui lucruri care sunt şi mai greu de respectat”.

În ce priveşte un aşa-zis „bilanţ de un an al pandemiei”, Rafila a spus că este cea mai serioasă ameninţare la adresa sănătăţii publice din 1918 încoace, cu menţiunea că acum resursele sunt diferite şi au apărut vaccinurile.

„Din punctul ăsta de vedere – al sistemului de sănătate, al cercetării – cred că a fost o mare provocare. Foarte multe sisteme s-au adaptat şi reuşesc să funcţioneze destul de bine în pandemie, a apărut munca de acasă, care, din punctul de vedere al angajatorului, poate fi convenabilă, eficientă, dar care este la fel ca şi învăţământul online: rupe elemente importante din viaţa noastră socială.

În educaţie, copiii care au stat foarte mult timp acasă refuză să iasă acum din case, să se joace. La fel se poate întâmplă cu cadrele didactice. Aceste exemple nu trebuie să ne modifice viaţa aşa de mult. Cred în anii următori va exista o analiză critică şi aceste lucruri dezvoltate din timpul pandemiei nu vor continua, nu trebuie exagerat cu activitatea din casă”, a spus Rafila.

În opinia medicului, adaptarea copiilor la acest sistem nu este „o adaptare sănătoasă”, deoarece dezvoltarea fizică şi mintală a copiilor este la fel de importantă ca procesul educaţional: „Măsurile exagerate afectează direct copilul şi duc la o respingere a măsurilor de rutină. Vrem să continuăm pandemia cu măsuri exagerate şi oamenii refuză”.

 

Sursă foto: Arhivă Ciao

Publicat: 11 mart. 2021, 09:35 Autor: Hermina Hagianu Arhiva
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CIAO.RO,…...
Pe aceeași temă