De ce tratamentul anticovid nu se poate administra românilor. Un tratament împotriva coronavirusului chiar există, dar românii nu îl pot lua, potrivit știripesurse.ro! Care este motivul pentru care medicii au primit ”interzis”.
Potrivit unei directive a Agenției Europene a Medicamentului, medicii români au primit ”interzis” la prescrierea tratamentului pentru oameni. Având în vedere considerentele urgente și presiunea care a fost exercitată asupra sistemelor de sănătate, anumite țări, precum Franța, dar și cele din SUA, au instituit protocoale stricte care permit utilizarea tratamentului respectiv.
Potrivit bugetul.ro, tratamentul care există, dar nu poate fi administrat oricui, este format din clorochina și hidroxiclorochina. Însă Directiva respectivă nu îi lasă pe medici să administreze aceste substanțe. Fiind insuficiente, trebuie administrate pentru afecțiunile autoimune.
Chiar dacă s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul bolnavilor cu coronavirus, interdicția a fost coroborată și cu o absență a acestor medicamente de pe piața românească, având în vedere cererea uriașă pe plan mondial.
”În prezent, clorochina și hidroxiclorochina, două medicamente deja autorizate pentru tratamentul malariei și al anumitor boli autoimune, constituie obiect de cercetare la nivel mondial datorită potențialului terapeutic al acestora în tratarea infecției cu noul coronavirus (Covid-19).
Cu toate acestea, eficacitatea acestor medicamente în tratarea infecției Covid-19 trebuie să fie dovedită prin studii. Este foarte important ca pacienții și profesioniștii din domeniul sănătății să utilizeze clorochina și hidroxiclorochina numai în indicațiile autorizate sau în cadrul studiilor clinice ori programelor naționale care vizează utilizarea ca urgență pentru tratamentul infecției Covid-19.
Atât clorochina cât și hidroxiclorochina pot prezenta reacții adverse grave, în special în cazul administrării de doze mari sau în asociere cu alte medicamente. Aceste două medicamente nu trebuie utilizate fără prescripție medicală și în afara supravegherii de către medic și trebuie prescrise numai conform indicațiilor aprobate, cu excepția unui context de studiu clinic sau a unor protocoale convenite la nivel național.
În prezent, sunt în curs de desfășurare studii clinice de amploare, efectuate în scopul generării datelor solide necesare pentru stabilirea eficacității și siguranței clorochinei și hidroxiclorochinei în tratamentul infecției Covid-19. EMA salută demararea acestor studii, care vor permite autorităților să asigure recomandări de încredere și fundamentate pe dovezi ferme pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți.
Din considerente de urgență și din cauza presiunii exercitate asupra sistemelor de sănătate pentru salvarea de vieți omenești în perioada pandemiei cu infecția Covid-19, unele țări, printre care SUA și Franța, au instituit protocoale stricte care să permită utilizarea experimentală a acestor două medicamente, de exemplu la pacienții cu forme severe de infecție COVID-19”, se arată într-un comunicat al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România.