Măsură importantă de la 1 iulie pentru cei care au centrale termice de apartament. Ce se întâmplă cu factura la gaze

Publicat: 12 iun. 2020, 18:32 Autor: Ionita Nicoleta General
Măsură importantă de la 1 iulie pentru cei care au centrale termice de apartament. Ce se întâmplă cu factura la gaze

De la 1 iulie se anunță modificări importante pentru cei care au centrale termice de apartament. Peste 3 milioane de oameni sunt vizați de aceste schimbări. Cei care se află în această situație trebuie să ia legătura cu furnizorii, pentru a nu avea surprize pe factura de gaze.

Pe 1 iulie se trece la piața liberă

Asociația Energia Inteligentă a făcut un anunț extrem de important pentru cei care au centrale termice. Aceștia trebuie să discute cu furnizorii de care aparțin, pentru a putea renegocia prețurile la gaze. Puțină lume a aflat că, începând cu data de 1 iulie, se va trece la liberalizare, ceea ce înseamnă că posesorii de centrale termice nu mai trebuie să plătească la fel de mult factura la gaze naturale.

În mod normal, furnizorii acestor servicii ar fi trebuit să-și anunțe clienții de această schimbare. Lucrurile stau însă total diferit. Conform datelor furnizate de către Asociația Energia Inteligentă, doar 17% dintre aceștia au informat persoanele consumatoare despre trecerea la piața liberă. Un alt studiu a arătat că doar 5% dintre clienți știau de schimbarea care va interveni de la 1 iulie.

Ce înseamnă, de fapt, trecerea la liberalizare? Până acum, prețul pe gaze era stabilit de ANRE, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei. La începutul lunii ianuarie, prin OUG 1, s-a decis că cei care sunt clienți casnici vor trece la liberalizare. Astfel, aceștia pot negocia acum cu furnizorii de gaze naturale și pot decide împreună prețul pe care îl vor plăti.

”Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorității furnizorilor față de clienții lor casnici și disprețul față de legislația în vigoare în România. Problema cea mai mare este că legislația în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienții vor accepta prețul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-și dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major viețile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, a explicat președintele AEI, Dumitru Chisăliță.

Ce se întâmplă cu factura de gaze

Cei care dețin centrale termice de apartament vor fi cei mai afectați de această schimbare. Asta în cazul în care nu vor renegocia prețul cu furnizorul. Persoanele care nu știu de această trecere la piața liberă vor avea o surpriză deloc plăcută în momentul în care vor primi factura la gaze.

Și mai grav este că factura mărită va veni de-abia prin iarnă, iar până atunci clienții nu își vor da seama că prețurile au fost mărite. Tocmai pentru a evita aceste situații, Asociația Energia Inteligentă îi sfătuiește pe oameni să fie foarte atenți în momentul în care vor primi oferte de la furnizorii de gaze.

În acest moment, există doi mari furnizori pe acest segment. Este vorba despre ENGIE și E.ON. Acestea două asigură împreună aproximativ 90% din consumul anual de gaze naturale. Vorbim despre 3,1 miliarde mc de gaze, care ajung la consumatorii casnici din România.

Publicat: 12 iun. 2020, 18:32 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă