Mucegaiul este o problemă frecventă când vorbim de mașinile de spălat. Umezeala favorizează formarea sporilor de mucegai, iar mediul de-aici este perfect pentru dezvoltarea acestuia. Vestea bună este că există câteva metode de a scăpa de mucegaiul care pune stăpânire pe mașina de spălat.
Dacă nu ați curățat mașina de spălat în ultima vreme, este posibil să descoperiți că deja este plină de mucegai. Chiar dacă mucegaiul nu este vizibil, există câteva modalități de a afla dacă trebuie să treacă printr-un proces de înlăturare a acestuia.
În primul rând, dacă simțiți că hainele sau mașina au un miros de sulf, este un semn clar că mucegaiul a înflorit. Din fericire, există modalități de a elimina mucegaiul din mașina de spălat și de a preveni reapariția lui, potrivit Cnet.
Mucegaiul se răspândește mai ales în zonele întunecate și umede, iar mașina de spălat, după ce ați scos hainele, devine un mediu prielnic mucegaiului.
Închiderea capacului după ce am spălat atrage umezeala, ceea ce poate duce la acumularea de bacterii și la un miros urât. De aceea, este bine să lăsați capacul deschis, pentru a ajuta la ventilarea mașinii și a preveni apariția mucegaiului.
Când intenționați să puneți rufe la spălat, asigurați-vă că veți fi acasă pentru a le scoate, după ce programul s-a încheiat. Nu porniți mașina de spălat înainte de a merge la serviciu sau la culcare! Acest lucru nu numai că împiedică răspândirea mucegaiului, dar ajută și ca hainele curate să nu se îmbibe de mucegai.
După ce ați terminat de folosit mașina de spălat, asigurați-vă că ștergeți orice parte care este umedă, de la capac până la tambur, dar și garniturile de cauciuc și compartimentele pentru detergent.
Dacă în mașina de spălat s-a răspândit mucegaiul, iată cum puteți să scăpați de el în câțiva pași.
1. Puneți-vă mănuși de unică folosință și luați un prosop mai vechi
2. Amestecați o soluție de înălbitor și apă fierbinte SAU oțet și apă fierbinte. Nu amestecați niciodată înălbitorul și oțetul, deoarece creează un gaz care poate fi dăunător.
3. Înmuiați prosopul în acest amestec și începeți să curățați orice zonă de mucegai vizibilă.
4. Dacă există o garnitură în jurul ușii (mașinile cu încărcare frontală au astfel de garnituri), curățați-o și uscați-o cu grijă, inclusiv toate pliurile.
5. Rulați un ciclu de spălare la cel mai mare program, cu o ceașcă de înălbitor SAU oțet. Dacă folosiți înălbitor, turnați-l în compartimentul pentru înălbitor. Dacă folosiți oțet, turnați-l în cel pentru detergent. Dacă mașina are un ciclu de autocurățare, puteți utiliza această setare. Asta ar trebui să distrugă mucegaiul ascuns.
6. Folosiți apoi un alt prosop vechi și ștergeți toată umezeala din mașina de spălat: tamburul, compartimentele pentru detergent și orice alte zone la care puteți ajunge.
7. În final, lăsați ușa mașinii deschisă pentru a permite circulației aerului să usuce interiorul.
Această operațiune lunară va ajuta la prevenirea răspândirii mucegaiului.