Marcel Ciolacu: ”Mobilizarea rapidă a societății în fața unui dezastru trebuie să fie susținută de statul român!”

Publicat: 14 Jun. 2022, 11:08 Arhiva
Marcel Ciolacu: ”Mobilizarea rapidă a societății în fața unui dezastru trebuie să fie susținută de statul român!”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a pledat, marți, pentru întărirea și dezvoltarea infrastructurii critice și a sectoarelor esențiale: „Mai mult ca oricând, cu un război lângă granițe și după o pandemie cu efecte multiple, realizăm nevoia unei funcționalități eficiente a acestora, fără sincope”.

”Fie că vorbim de sectorul energetic, digitalizarea instituțiilor, infrastructura de transport, producția substanțelor petrochimice, alimentație, agricultură sau mediu, statul român are de recuperat mulți pași pentru a fi o plasă de siguranță în momente critice.

Mobilizarea rapidă a întregii societăți în fața unui dezastru trebuie să fie susținută printr-o coerență și flexibilă funcționalitatea a statului român. Sectorul energetic este cel mai bun exemplu. Problemele din lanț, provocate de scumpiri, ne arată nevoia stringentă de a investi mai mult în capacități de energie regenerabilă.

”Trebuie să ne asigurăm că vom avea suficiente alimente la prețuri accesibile pentru toți românii!”

Un proiect concret cu impact și asupra siguranței alimentare este cel prin care utilizăm banii din fondul de modernizare pentru independența energetică a fermelor și unităților de producție.

Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat prin care acoperișurilor fermelor și halelor de producție să fie utilizate pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Am văzut cu toții ponderea mare a costurilor la energie în inflație. De aceea trebuie să ajutăm fermierii și producătorii să își limiteze costurile și să ne asigurăm astfel că vom avea suficiente alimente la prețuri accesibile pentru toți românii.

”Actualul context de securitate de la Marea Neagră ne obligă să investim în infrastructura maritimă și de cale ferată”

Un alt sistem de infrastructură critică pentru agricultura românească este sistemul național pentru irigații. Încă de când eram în opoziție, atât eu cât și Partidul pe care îl reprezint ne-am luptat pentru folosirea banilor din PNRR și iată că acum, ajunși la guvernare, am demonstrat că avem susținere europeană pentru finanțarea acestui sistem. Și nu ne oprim aici, căutăm în permanență soluții de finanțare din bani europeni, din fonduri care riscă să fie dezangajate pentru alte domenii ca să le redirecționăm spre sectorul agricol și alimentar.

În paralel, actualul context de securitate de la Marea Neagră ne obligă să investim în infrastructura maritimă și de cale ferată pentru a asigura fluxurile comerciale europene atât de necesare Ucrainei cât și Republicii Moldova.

Vedem în prezent cât de important este să fim prevăzători, autonomi și cu dependențe reduse. O dezvoltare coerentă a infrastructurii critice din România va contribui la reziliența întregii regiuni. Și cel mai important, va spori încrederea românilor în capacitatea statului de a fi o ancoră solidă în fața oricărui dezastru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Publicat: 14 Jun. 2022, 11:08 Arhiva
Pe aceeași temă