Marcel Ciolacu, despre cazul COLDEA: Să fie reguli clare – fără consultanţă politică după părăsirea funcţiei

Publicat: 03 iun. 2024, 10:05 Autor: Loredana Dumitrașcu Arhiva
Marcel Ciolacu, despre cazul COLDEA: Să fie reguli clare – fără consultanţă politică după părăsirea funcţiei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, duminică, la Prima News, în legătură cu cazul fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, că ar trebui impuse reguli „clare” ca atunci când părăseşti funcţia de ofiţer, să nu ai voie, o perioadă de timp, să faci consultanţă politică.

Nu mă pot pronunța dacă Florian Coldea este sau nu vinovat, dar faptul că procurorii i-au întocmit un dosar indică o justificare,” a afirmat Ciolacu.

El a evidențiat necesitatea unei discuții în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a impune un set de reguli contractuale pentru conducătorii serviciilor secrete.

Premierul a propus reglementarea activităților post-mandat ale șefilor de servicii secrete.

Trebuie abordată problema în CSAT. Să vedem cum putem proceda să aplicăm un set de reguli, de exemplu, când un șef de serviciu de informații părăsește funcția, să nu aibă voie să facă consultanță politică sau să se ocupe de domenii pe care le-a gestionat. Cumva trebuie reglementat, fie prin contract intern, fie printr-o lege,” a spus Ciolacu.

El a explicat că un cadru legislativ ar trebui să includă toate instituțiile relevante, în timp ce CSAT ar putea stabili un regulament contractual specific.

Putem stabili regulile contractuale pe care șeful de instituție și le asumă înainte de a ocupa postul de conducere. Este clar că ceva trebuie schimbat să nu se mai întâmple astfel de situații, pentru ca instituția să nu mai aibă de suferit,” a explicat Ciolacu.

Referindu-se la cazul Coldea, premierul a precizat că acuzațiile nu se referă la „dezvăluirea unor informații” care ar fi însemnat trădare, ci la trafic de influență.

Tema nu este că ar fi dezvăluit informații pe care le avea din poziția pe care a deținut-o la SRI. Acest lucru ar fi însemnat trădare. El a fost acuzat de trafic de influență. De aceea, pentru ca pe viitor să nu mai avem parte de astfel de situații, trebuie să avem o reglementare, situație pe care o vom analiza în CSAT,” a precizat Ciolacu.

Publicat: 03 iun. 2024, 10:05 Autor: Loredana Dumitrașcu Arhiva
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×