9 lucruri incredibile pe care nu le stiai despre lilieci! Cati ani traiesc si cat de rapizi sunt

Publicat: 02 mai 2017, 17:06 Autor: Echipa Ciao.ro Life
9 lucruri incredibile pe care nu le stiai despre lilieci! Cati ani traiesc si cat de rapizi sunt

Probabil ca ti se par o specie destul de comuna “soarecii cu aripi”, dar nu stii despre ei mai mult decat ca sunt mamifere zburatoare si ca traiesc in locuri ascunse, intunecoase si racoroase, asa cum sunt pesterile. In lume exista peste 1.100 de specii de lilieci, dintre care 40 sunt intalnite pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

1. Longevitatea
In vreme ce un caine sau o pisica traiesc in medie 15-20 de ani, durata de viata a liliecilor poate ajunge si la 30 de ani. Cine stie, poate hrana alcatuita integral din insecte poate chiar are beneficiile ei.

2. Viteza
Probabil ca nu te asteptai la asta, dar viteza de zbor a liliecilor este ametitoare. In vreme ce ghepardul, cel mai rapid animal terestru alearga cu pana la 110-120 km/h, liliacul poate atinge si el uluitoarea viteza de 96 km/h.

3. Auzul
Liliecii isi pot gasi hrana in bezna datorita auzului lor excelent. Acestia emit sunete pe frecvente foarte inalte si isi asculta propriul ecou pentru a gasi insectele pe care le devoreaza.

4. Apetitul
Cei mai multi lilieci mananca insecte. Unii dintre ei pot ingurgita pana la 1.200 de tantari intr-o ora si astfel ajuta la controlul populatiei acestora. Cei mai multi dintre lilieci consuma in fiecare seara echivalentul masei lor corporale. Exista si lilieci care mananca fructe sau nectarul florilor, iar acestia au un rol important pentru polenizare. Exista doar 3 specii de lilieci vampiri care se hranesc cu sangele animalelor.

5. Perpetuarea
Mai mult de jumatate dintre speciile de lilieci din Statele Unite sunt pe cale de disparitie. Pe langa schimbarile prin care trece habitatul acestora, multi dintre ei se sting din viata din cauza unei afectiuni numita sindromul nasului alb. Aceasta a afectat specii atat din SUA, cat si din Canada.

6. Adaptarea
Inca exista specii de lilieci care migreaza in timpul iernii, dar cei mai multi dintre ei hiberneaza in sezonul rece. Astfel, ei pot supravietui unor temperaturi extrem de scazute si nu de putine ori raman in viata chiar si dupa ce corpul lor a fost inghetat complet.

7. Reproducerea
Cei mai multi lilieci fac un singur pui pe an, asa ca natalitatea in randul acestei specii este destul de scazuta. Un lucru interesant legat de nasterea puilor este ca mamele ii pot localiza cu usurinta tot datorita sunetelor, dar si mirosurilor si ii pot recunoaste chiar si intr-un grup urias de cateva mii de pui.

8. Mizeria unora, aurul altora
Fecalele liliecilor, numite guano, sunt una dintre cele mai eficiente substante de fertilizare a solului. Nu demult, afacerile cu guano erau de mare succes. De altfel, in Texas acesta era mai valoros si mai usor de exportat chiar si decat petrolul.

9. Dimensiunile
Cel mai mare liliac din lume este “vulpea zburatoare”, care traieste in insulele Pacificului de sud. Deschiderea aripilor acestei specii poate ajunge si la 1,83 m. Cel mai mic liliac din lume este liliacul bondar, care traieste in Thailanda, este mai mic decat o unghie si cantareste mai putin decat o moneda.

Publicat: 02 mai 2017, 17:06 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă