Liechtenstein sau Principatul celei mai bogate familii regale din Europa

Publicat: 26 Jun. 2017, 20:03 Vedete
Liechtenstein sau Principatul celei mai bogate familii regale din Europa

Viața amoroasă, secrete și o nuntă ca-n povești

Prințul Hans-Adam este al cincisprezecelea conducător din familia sa și primul care a crescut în Liechtenstein. Acesta s-a căsatorit în 1967, după terminarea studiilor, cu Contesa Marie Kinsky of Wchinitz and Tettau, care i-a dăruit 4 copii: Prințul moștenitor Alois (11 iunie 1968), Prințul Maximilian (6 mai 1969), Prințul Constantin (15 martie 1972) și Prințesa Tatjana (10 aprilie 1973).

Logodna celor doi a fost anuntață în data de 17 aprilie 1966, după numeroase speculații ale presei vremii. Numeroase surse au susținut chiar că Hans-Adam și Contesa Marie s-ar fi logodit de fapt cu un an mai devreme, în secret. Aceștia se cunosteau din 1961, pe când contesa, în vârstă de numai 21 de ani, a fost invitată la castel de însăși mama lui Hans-Adam al II-lea, Prințesa Gina. Prințul avea 16 ani pe atunci, dar a mărturisit ulterior că a fost vorba despre o dragoste la prima vedere.

Atunci cand are loc o nunta in Familia Regala, toti locuitorii micutei tari celebreaza momentul iesind pe strazi pentru a fi alaturi de cuplul regal
Atunci cand are loc o nunta in Familia Regala, toti locuitorii micutei tari celebreaza momentul iesind pe strazi pentru a fi alaturi de cuplul regal

Nunta a fost stabilită la un an după logodnă, pe 30 iulie 1967, pentru că Prințul să reușească să își finalizeze studiile. Acesta avea 21 de ani când s-a căsătorit cu prima și singura sa dragoste. Ceremonia propriu-zisă a avut loc într-o duminică și nu a fost una opulentă. Sărbatoarea a început însă de miercuri, ziua în care guvernatorii au venit la Schloss Vaduz pentru a le oferi viitorilor miri câteva daruri, printre care s-a numărat și un colier cu safire care putea fi convertit și în tiara. Joi a avut loc vernisajul unei expoziții a artiștilor locali din Vaduz și un concert susținut în camera muzicală din Balzers.

Cuplul a organizat joi o întâlnire cu presa la Waldhotel Valduz, în cadrul căreia a răspuns întrebărilor jurnalistilor naționali și internaționali. Vineri seara a avut loc serata miresei pentru membrii familiilor cuplului, unde au participat, așa cum era de așteptat, doar figuri regale, nobili, politicieni și diplomați; petrecerea a avut loc tot la Schloss Vaduz. Dacă ne luăm după spusele presei de atunci, distracția a ținut până în zori. Contesa Marie și-a făcut apariția într-o rochie superbă cu alb și galben, semnată Balmain și o tiara delicată și discretă.

În ziua nunții, Prințul Hans-Adam al II-lea și Prințesa Marie au început procesiunea în masină, de la Schloss până la sediul Guvernului, continuându-și plimbarea pe jos până la Biserica Sf. Florin. În vreme ce ginerele a fost însoțit de mama sa, Contesa Maria a fost condusă la altar de către tatal său, Contele Ferdinand Kinsky.

Palatul regal este inconjurat de o padure. Interioarele palatului sunt de-a dreptul spectaculoase
Palatul regal este inconjurat de o padure. Interioarele palatului sunt de-a dreptul spectaculoase

Prințesa Marie a purtat o rochie imperială creată de designerul parizian, Jacques Heim, din țesătură de mătase albă, pe care creatorul a accesorizat-o cu perle pe marginile trenei, pe mâneci și în partea din mijloc unde se suprapunea materialul. Voalul a fost prins cu o tiară Habsburg Fringe, adusă de către bunica ginerelui, Arhiducesa Elisabeth.

Episcopul de Chur, Johannes Vonderach, a fost cel care i-a cununat pe cei doi, însă, la ceremonie au fost prezente mai multe figuri clericale. Martori au fost frații mirelui, Prinții Philipp și Nikolaus, dar și Conții Ferdinand Kinsky, Hans Kinsky, Christian de Salen-Reifferscheidt-Raitz și Alexander Frick, deputat al Parlamentului. Cuplul a ales ca muzica din timpul ceremoniei să includă opere ale lui Josef Gabriel Rheinberger, Alessandro Scarlatti și Johann Fasch.

Lista invitaților a inclus Casele Habsburg-Lorraine, Bavaria, Hanover, Wurttemberg, Hesse, Baden și multe altele. La nuntă au fost prezente și Regina Annemarie de Hellenes, Prințesa Irene a Greciei și Prințesa Sofia a Spaniei, devenită ulterior Regină.

După ceremonia religioasa, oaspeții au fost invitați la recepția care a avut loc în castelul de la Vaduz. Aici au fost servite nu mai puțin de 7 feluri de mâncare, toate preparate de faimosul Felix Real. O a doua recepție, organizată pentru membrii Guvernului, a avut loc la un hotel din apropiere. Și, pentru că este deja o tradiție a principalității, în ziua nunții au avut loc și o paradă și un festival public cu focuri de artificii. Legat de luna de miere, cuplul nu a declarat decât prima destinație – Paris, tinându-le secrete pe următoarele pentru a avea parte de un sejur discret și ferit de ochii presei.

Deschizători de drumuri

Familia Regală a statului Liechtenstein încearcă să se ferească de ochii curioși, dar nu au putut ține departe de ochii presei iubirea dintre Prințul Nikolaus Maria și Angela Gisela Brown. De altfel, sunt prima familie regală care a acceptat o căsătorie interrasială, devenind deschizatori de drumuri și câștigând aprecierea tuturor.

Printul Nikolaus Mari s-a casatorit, in 2000, cu Angela Gisela Brown, designer de moda de origine afro-panameza
Printul Nikolaus Mari s-a casatorit, in 2000, cu Angela Gisela Brown, designer de moda de origine afro-panameza

Devenită prin căsatorie Prințesa de Liechtenstein, Angela Gisela Brown era, în ianuarie 2000, doar un designer de modă de origine afro-panameză. Printul Nikolaus a obținut consimțământul și binecuvântările intregii sale familii atunci când a decis să își unească destinul cu ea, în ciuda reacțiilor clasei elitiste, care ar fi preferat ca familia regală să nu primească în sânul său pe cineva care nu are sânge albastru. Cu sau fără consimțământul elitei, cei doi au un mariaj fericit în urma căruia a luat naștere, pe 18 mai 2001, Prințul Alfons Constantin Maria de Liechtenstein.

« Pagina anterioară Continuarea articolului »

Publicat: 26 Jun. 2017, 20:03 Vedete
Pe aceeași temă