Legea bugetului de stat este constituțională. CCR a respins sesizarea USR

Publicat: 28 dec. 2021, 13:30 Autor: Maria Apostol General
Legea bugetului de stat este constituțională. CCR a respins sesizarea USR

Plenul Curții Constituționale a României a respins, în unanimitare sesizarea depusă de Uniunea Salvați România (USR) vinerea trecută. Odată promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, Legea bugetului de stat va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Judecătorii constituționali au devansat cu o zi dezbaterea pe sesizarea de neconstituționalitate depusă de USR, stabilită inițial pentru miercuri, și au decis, marți, să o respingă.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:

  1. A respins, ca inadmisibilă, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(2) din Legea bugetului de stat pe anul 2022.
  2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr.334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
  3. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.56 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României”, a transmis Curtea, printr-un comunicat de presă.

Traseul sesizării

Reprezentanții Uniunii Salvați România (USR) au depus, vinerea trecută, la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare de neconstituționalitate privind legea bugetului pentru 2022, așa cum a anunțat vicepreședintele formațiunii, deputatul Dan Barna, la tribuna Parlamentului, joi, imediat după ce proiectul a fost adoptat de plenul reunit al celor două camere.

USR a transmis, vineri, că a atacat la CCA acest buget care „încalcă un principiu important din Constituție: egalitatea în fața legii. Comunități întregi din România nu au primit niciun leu de la buget și sunt pedepsite de domnii Ciolacu și Cîțu pentru că nu au votat PSD sau PNL”. Mai multe detalii, pe GÂNDUL.RO.

Publicat: 28 dec. 2021, 13:30 Autor: Maria Apostol General
Tags:
Pe aceeași temă